/ - фото: илустрација
02/04/2022 u 13:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгоричка УРА: Потребно да држава пружи већу подршку особама са аутизмом

Они истичу да је, као што су другој дјеци у Црној Гори обезбијеђени бесплатни уџбеници, неопходно израдити и универзалне уџбенике за дјецу са аутизмом, шта би им олакшало праћење, а наставничком кадру одржавање наставе

У сусрет Свјетском дану особа са аутизмом важно је указати на недовољни степен свијести црногорског друштва о том проблему, али и актуелизовати проблем лица са аутизмом, родитеља и старатеља, указали су из Секретаријата за социјалне политике, подгоричког одбора ГП УРА. 

Из овог подгоричког Секретаријата ГП УРА истичу да је и мимо овог датума, важно да "држава пружи већу подршку особама са аутизмом и њиховим родитељима, који се суочавају са бројним и свакодневним потешкоћама". 

- Инклузија особа са аутизмом не смије бити само на папиру, како је то деценијама случај у Црној Гори. Ни данас не постоје регистри дјеце са аутизмом, нити регистри стручних лица или специјализованих установа. Права која лица са аутизмом имају нијесу јасно дефинисана, нити довољна. За то је неопходна већа системска подршка државе, локалне управе и друштва, како би се олакшао положај те рањиве друштвене категорије - указали су из подгоричког одбора ГП УРА. 

Из подгоричке УРЕ истичу да је, као што су другој дјеци у Црној Гори обезбијеђени бесплатни уџбеници, неопходно израдити и универзалне уџбенике за дјецу са аутизмом, шта би им олакшало праћење, а наставничком кадру одржавање наставе. 

- Потребна је и константна и континуирана едукација наставничког/професорског кадра, јер се она не може завршити на једном прибављеном сертификату или завршеном курсу. Потребна нам је и посебна установа, као нови, модерни и квалитетно опремљени национални центар за аутизам. Све то су само неки кораци, које држава и локалне самоуправе не смију одгађати, јер је стање у овој области деценијама запуштено - објаснили су из Секретаријата за социјалну политику ГП УРА. 

УРА је истакла важност Свјетског дана лица са аутизмом, али и то да "о свима њима, као и о њиховим родитељима или старатељима, не смијемо размишљати само тог дана, већ током читаве године, како би се положај лица са аутизмом у што краћем року почео побољшавати".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 20:42