/ - фото: Принтскрин
10/08/2021 u 16:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгорички Дом здравља: Jош се држимо, али на стакленим смо ногама

Не смиjемо баш оптужити само грађане да су одговорни за погоршање стања. Морамо jедноставно схватити да jе у току туристичка сезона од коjе нам много тога зависи, наводе из Дома здравља

Само у првим данима августа, за разлику од циjелог jула, у ковид амбулантама у Подгорици пациjената jе више за 35 одсто. Пораст броjа обољених забрињава, али jе с обзиром на туристичку сезону и дешавања у држави очекиван, поручуjу из Дома здравља. Тврде да се успjешно носе с пандемиjом и апелуjу на грађане да се вакцинишу. Да jе вакцина jедини лиjек поручуjу и из Комисиjе за заштиту и унапређење здравља на териториjи Подгорице, пише портал РТЦГ.

Jош се држимо, али на стакленим смо ногама. Тако би се, како кажу из Дома здравља, укратко могла описати епидемиjска ситуациjа у Главном граду. 

– У jулу смо имали 7.360 обрађеним пациjената у ковид центрима. Од тога смо имали 1.520 тестираних лица. Тенутно у Подгорици имао 45 лица на кућном лиjечењу, али у августу већ сада биљежимо повећање броjа пациjената у ковид центрима за 35 посто”, казао jе за ТВЦГ Душан Слиjепчевић из Дома здравља Подгорица.

Jезиком броjки – само прекjуче у Подгорици jе регистровано 587 заражених корона вирусом.

Из Дома здравља поручуjу да нема сумње да се ситуациjа прилично усложњава, али и да се она, врло лако може риjешити.

– Не смиjемо баш оптужити само грађане да су одговорни за погоршање стања. Морамо jедноставно схватити да jе у току туристичка сезона од коjе нам много тога зависи. Нормално вакцинациjа jе отворена, чекамо нове дозе фаjзера у већим количинама него што су биле претходних пута тако да и сви коjи су чекали ту специфичну вакцину да се вакцинишу добиће jе. Можда се чека сат времена дуже него за Синофарм, али да сви ће бити у прилици да се вакцинишу”, додао jе Слиjепчевић.

А до сада у Главном граду ревакцинисано jе готово 33 одсто грађана. Ако се томе дода и броj оних коjи су се опоравили, надлежни, каже Слиjепчевић имаjу разлога за оптимизам. Радуjе их што jе у реду за вакцине све више младих, али њих свакако мора бити више… То потврђуjу и стариjи Подгоричани.

Иако ситуациjа ниjе драматична, слика већ сjутра може бити другачиjа. Зато и из Комисиjе за заштиту и унапређивање здравља Подгорице, коjа помно прати епидемиолошку криву, апелуjу на грађане да се вакцинишу. Са короном се, кажу, тако бори циjели свиjет.

– Докле год Црна Гора не вакцинише своjе становништво наjмање 80 до 85 одсто маjци весеља нема. Имаћемо сално оболиjевање, некад више а некад мање. Е да не било тога и гатања, према томе у памет се и нека нико у животу не рекне да га мука дохватити неће. Ако вас дохвати ова болест постоj велика мука нарочито за оне коjи тешко оболе и коjи не могу да дишу. А наjгора смрт jе она са гушењем”, каже члан Комисиjе за заштиту и унапређивање здравља Подгорица Новица Вуjошевић.

Уколико грађани послушаjу савjете струке, корона у Црноj Гори, наглашава Вуjошевић, за два мjесеца може постати прошлост. Ако и даље буде оних коjи вjеруjу у теориjе завjерене, можемо очекивати само нове рестриктивниjе мjере.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 21:48