Поднесено 419 захтјева за црногорско држављанство / - ФОТО: ТВЦГ/РТЦГ
14/03/2022 u 20:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поднесено 419 захтјева за црногорско држављанство

Влада је почетком фебруара усвојила измијењену Одлуку о стицању црногорског држављанства којом је умјесто досадашњих десет година сталног боравка, довољно пет привременог и пет сталног

Од 19. фебруара до 11. марта поднесено је 419 захтјева за пријем у црногорско држављанство, по основу измијењене Одлуке о стицању црногорског држављанства, казао је у емисији –Наглас” на ТВЦГ Зоран Миљанић, државни секретар МУП-а.

Подсјетимо, Влада је почетком фебруара усвојила измијењену Одлуку о стицању црногорског држављанства којом је умјесто досадашњих десет година сталног боравка, довољно пет привременог и пет сталног.

– Директорату за држављанство је аплицирао 281 апликант, 136 од тога је дато на исправку поднесака, јер нијесу били потпуни. По основу брака постоје 342 захтјева и 70 по основу 10 година боравка. Седам је захтјева за молељетнике – навео је Миљанић, преноси портал РТЦГ.

Он је казао од тих захтјева ниједно није одобрено, те да ће се захтјеви рјешавати у управном поступку. Рок за одлучивање је, како наводи, годину од поношења захтјева.

– За сада немамо ниједан рјешени пријем, да је неко добио држављанство. Нијесмо изненађени бројком, спремни смо за сваку ситуацију. Не сматрамо да је ово нека бројка која изазива неку велику забринутост – казао је Миљанић.  

Миљанић је поручио, да без обзира на став министра Сергеја Секуловића, МУП је обавезан да спроводи Одлуку, што и чине.

- Ми се не бавимо политиканством, вез заштитом права грађана - поручио је Миљанић.

Божидар Чармак из Министарства правде, људских и мањинских права каже да не види да је спорна одлука о стицању црногорског држављанства.

– Тај домет није ни 30.000, ни 50.000 захтјева за држављанство. Ова бројка коју је саопштио Миљанић је реална – навео је Чармак.

Он каже да сада имамо чисту ситуацију, јер сад имамо 10 година непрекидног боравка, као услов за стицање црногорског држављанства, уз све остале услове који су остали непромијењени. 

Експерт за статусна питања странаца и миграната Бојан Бугарин каже да је Одлука Владе незаконита и неуставна. Тако је каже било и 2018. године када је прва одлука донесена.

– Ово никако није смјело бити материја подзаконских аката – навео је Бугарин. Он је поручио да се такве одлуке не могу доносити преко ноћи.

– То је оно што изазива сумњу, да су искључиво политички разлози и мотиви у питању – поручио је Бугарин.

Адвокат и професор на Правном факултету Универзитета Медитеран Милош Вукчевић каже да такође сматра да су и ова и претходна Одлука о стицању црногорског држављанства незаконите и неуставне, јер се ушло у оно што само закон може да прописује.

– Ово није питање за Владу, него за Скупштину, ту закон треба да се мијења – навео је Вукчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 09:44