/ - Фото: ВЛАДА ЦГ
11/06/2022 u 21:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подвиг Управе поморске сигурности: Спасили три једриличара усред јаке буре

Једрилици се, наиме, покварио мотор, а у тренутку дојаве били су у територијалним водама Хрватске

Управа поморске сигурности и управљања лукама спасила је данас три једриличара који су се нашли у територијалним водама Хрватске и то усред јаког невремена и велике буре, чији су удари достизали и до 35 чворова. 

Како је саопштио Жарко Лукшић, помоћник директора за сигурност пловидбе у Управи поморске сигурности и управљања лукама, оперативни центар примио је око 16 сати информацију од Лучке капетаније Бар да је аустријској једрилици "Манхе 1" са три члана посаде потребна асистенција.

image
- Фото: Управа поморске сигурности

Једрилици се, наиме, покварио мотор, а у тренутку дојаве били су јужно 5 наутичких миља од понтре Оштра и 2.5 наутичких миља, у територијалним водама Хрватске.

- Оператери Тони Томашевић и Петар Мараштановић су преко радарског система детектовали једрилицу. Обзиром да је дестинација једрилице била Цавтат, контактиран је Дубровник радио, који је уз координацију са оператерима на ПОЦ, пратио ситуацију и због немогућности да дође до луке Цавтат једрилицу упутио ка Зеленици. Асистенцију тегљења је преузела Марина Зеленика, која је испловила са брзим пловилом и за пола сата стигла до једрилице у опасности те је дотеглила до граничног пелаза Зеленика, гдје су припадници СГП извршили контролу. У исто вријеме је ПОЦ обавјестио Морнарицу Војске Црне Горе и ОKЦ 112 о тренутној ситуацији везано за активност спашавања једрилице која се склонила због јаке буре. Успјешна акција трагања и спашавања на мору показује спремност државе Црне Горе да рутински рјешава све ситуације које се могу дешавати на мору у било којим временским условима- поручио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:30