/ Милена Поповић Самарџић - Редакција Дана
01/06/2021 u 11:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић Самарџић: Вакцина "спутњик В" сљедеће седмице

Према риjечима Поповић Самарџић, наjвише у потпуности вакцинисаних становника jе на Цетињу, затим Колашину, Котору и Моjковцу

У Црну Гору би наредне седмице требало да стигне 40 хиљада "спутњик В" вакцина, казала jе начелница Одjељења за имунопрофилаксу, припрему и контролу путника у међународном саобраћаjу у Институту за jавно здравље Милена Поповић Самарџић.

Она jе, у Боjама jутра, саопштила да jе према подацима доступно jош око 17 хиљада доза "синофарм" вакцине, а да су грађанима на располагању и вакцине произвођача АстраЗенека и Фаjзер, коjе седмично пристижу.

Према риjечима Поповић Самарџић, наjвише у потпуности вакцинисаних становника jе на Цетињу, затим Колашину, Котору и Моjковцу.

Поповић Самарџић jе рекла да jе у старосним групама преко 70 година вакцинисано више од 50 одсто становништва, а да jе таj броj значаjни мањи код младих, радно активних људи, према коjима ће сада ићи фокус кампање.

Ако се таj тренд настави, додаjе, биће принуђени да као и у Великоj Британиjи уведу рестрикциjе.

Поповић Самарџић jе истакла да jе код 60 од 30 хиљада у потпуности имунизованих људи регистрована инфекциjа корона вирусом 14 дана након добиjања друге дозе.

- Ови случаjеви ће се испитати, пратиће клиничка слика и симптоми коjи се очекуjу да буду благи, што jе циљ вакцинациjе - рекла jе Поповић Самарџић.

Саопштила је да се одлука о одржавању матурских и полуматурских вечери очекуjе у првоj половини jуна, а радне групе размишљаjу о одржавању на отвореном.

- То представља мањи ризик. А када смо анализирали праксу других земаља, коjе су забрањивале матурске вечери, дошло jе до самоинициjативног организовања младих људи - казала jе Поповић Самарџић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 13:57