фото: УЦГ / - фото: УЦГ
27/01/2022 u 12:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Постављени темељи функционисања будуће Националне референтне фитосанитарне лабораторије

Министар Стијовић изразио је задовољство поводом потписивања Споразума који преставља један од корака за затварање преговора у Поглављу 12 које се тиче Безбједности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић, ректор Универзитета Црне Горе  Владимир Божовић и деканица Биотехничког факултета Божидарка Марковић данас су, у Ректорату УЦГ-а, потписали Споразум о регулисању међусобних права и обавеза за функционисање будуће Националне референтне фитосанитарне лабораторије, нове подорганизационе јединице Биотехничког факултета УЦГ.

Поменутим документом, чијем је потписивању присуствовао и директор Управе за Безбједност хране Владимир Ђаковић, постављени су темељи функционисања будуће Лабораторије за коју ће Министарство обезбиједити опрему и осталу инфраструктуру потребне за рад, кроз имплементацију другог Пројекта институционалног развоја и јачања пољопривреде Црне Горе (МИДАС 2), у износу око 1,5 милиона еура.

Министар Стијовић изразио је задовољство поводом потписивања Споразума који преставља један од корака за затварање преговора у Поглављу 12 које се тиче Безбједности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике.

 - Укупно процијењена вриједност овог сегмента МИДАС 2 пројека биће реализована финансирањем грађевинских радова на изградњи новог спрата на крову БТФ-а; потпуним опремањем лабораторије намјештајем и лабораторијском опремом, пружањем техничке помоћи за израду нацрта правног документа којим се дефинишу односи између Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове (УБХВФП) и Националне референтне лабораторије; припремом студија изводљивости и бизнис плана као и припремом документације за акредитацију тестова и метода - казао је Стијовић.

Ректор Божовић захвалио се свим чиниоцима на уложеним напорима и енергији да се, прије свега, дође до Споразума који је данас потписан, а који чини велики значај за цјелокупно друштво и академску заједницу Црне Горе.

image

фото: УЦГ

- фото: УЦГ

 - Оснивање савремене Лабораторије представља велики значај за УЦГ у смислу развоја, не само инфраструктурних капацитета, него прије свега ширења научноистраживачке базе коју добијамо савременом Лабораторијом - објаснио је он.

Деканица Марковић казала је да будућа изградња Националне референтне фитосанитарне лабораторије представља највећи пројекат за Биотехнички факултет у последњих 20 година, као и да је ово наставак сарадње са Министарством у области реализације фитосанитарних послова.

 - Биотехнички факултет УЦГ већ шест деценија има Центар за заштиту биља и у оквиру њега фитосанитарне лабораторије које 20 година добијају овлашћење од Министарства пољопривреде, те реализују бројне мјере и програме из области заштите здравља биља, надзора штетних организама и остало - навела је Марковић.

Она је додала да ће, осим уређења протора Националне референтне Лабораторије, Факултет добити уређено и опемљено око 300м2 едукацијских сала и кабинета, што је посебно важно за реализацију наставе.

Она се осврнула на сјајну подршку Министарства током прошле године, када је на Огледном имању БТФ-а, кроз средства МИДАС 2 програма, набављена пољопривредна механизација и опрема за виноподрум вриједна 47.500 еура, а подсјетила је и да је Министарство обезбиједило наградни фонд за најбоље студенте БТФ-а у износу од 10.500 еура, као и подршку за реновирање наше зграде у Бијелом Пољу (25.000 еура).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:05