Božović i Šimun / - UNIVERZITET CRNE GORE
03/09/2024 u 13:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Potpisan Memorandum za unapređenje zdravstvenog sistema i obrazovanja

Rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, i ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun, potpisali su danas Memorandum o saradnji u Rektoratu UCG, vođeni zajedničkom težnjom da unaprijede zdravstveni sistem i obrazovanje u ovoj oblasti u Crnoj Gori.

Rektor Božović je kazao da će ovaj Memorandum biti temelj zajedničkog djelovanja u oblastima naučno-obrazovne, istraživačke djelatnosti i stručnog savjetovanja, te da otvara mogućnosti za naprednije djelovanje.

- Studije medicine su dinamične i zahtijevaju stalno prilagođavanje novim saznanjima i tehnologijama. Danas potpisani Memorandum je polazna tačka za kreiranje i unapređenje programa koji odgovaraju na te izazove. Za studente je danas neophodno ne samo da steknu praktična znanja kroz rad u zdravstvenim ustanovama, već i da budu aktivni učesnici u istraživačkim projektima koji doprinose unapređenju zdravstvene zaštite i razvoju novih terapija - kazao je rektor Božović, osvrćući se na suštinu Memoranduma o saradnji. On je dodao da će zajednički napori s međunarodnim institucijama i privrednim sektorom dodatno osnažiti težnju dviju institucija ka poboljšanju javnog zdravlja i zdravstvenih usluga u Crnoj Gori.

Ministar Šimun je istakao da potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja značajan korak ka unapređenju zdravstvenog sistema kroz stratešku saradnju sa Univerzitetom Crne Gore.

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade, UCG i Naučno-tehnološkog parka Crne Gore

- Naš zajednički cilj je da, kroz integrisano djelovanje u oblasti naučno-obrazovne i istraživačke djelatnosti, kao i kroz stručno savjetovanje, unaprijedimo razvoj medicinskih tehnologija, zdravstvene zaštite i zaštite životne sredine. Ovaj Memorandum uspostavlja mehanizme za kontinuiranu saradnju, razmjenu znanja i iskustava, što će omogućiti efikasnije planiranje i realizaciju projekata koji direktno doprinose zdravlju i dobrobiti naših građana. Uvjeren sam da će ovaj sporazum postaviti čvrste temelje za dugoročan napredak u oblasti javnog zdravlja u Crnoj Gori - rekao je ministar Šimun.

Memorandum predviđa brojne oblike saradnje, uključujući kreiranje i unapređenje programa i aktivnosti u naučno-obrazovnom i stručnom savjetodavnom djelovanju, sprovođenje zajedničkih naučno-istraživačkih projekata, kao i organizovanje konferencija i radionica od javnog značaja. Takođe, studenti Univerziteta Crne Gore dobiće priliku da stiču praktična znanja i iskustva kroz praksu u zdravstvenim ustanovama, što će značajno doprinijeti njihovom profesionalnom razvoju.

Potpisnici Memoranduma će kontinuirano raditi na ostvarivanju ciljeva i unapređenju sistema zdravstvene zaštite, sa posebnim fokusom na promociju zdravih stilova života, prevenciju bolesti i primjenu savremenih tehnologija. Kroz ovakav vid saradnje, Ministarstvo zdravlja i Univerzitet Crne Gore nastoje da doprinesu razvoju društva u cjelini, postavljajući temelje za dugoročnu i održivu saradnju u oblastima od vitalnog značaja za sve građane Crne Gore

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 07:34