Photo by AbsolutVision on Unsplash / - PHOTO BY ABSOLUTVISION ON UNSPLASH
12/06/2021 u 11:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потребни нови прописи за заштиту новинара

Министри су се сагласили да развију регулаторни оквир који ће обезбиједити да аутоматизовани алати за креирање и дистрибуцију вијести не умањују право на слободу изражавања

 Министри 47 држава чланица Савјета Европе (СЕ) сагласили су се да ће тражити нове прописе за заштиту слободе изражавања на интернету и другим медијима, усред све веће забринутости да би вјештачка интелигенција могла да се користи за сузбијање права, јавља МИНА.

Министри задужени за медије и информационо друштво затражили су од СЕ, највеће организације за заштиту људских права на континенту, да помогне у изради националних акционих планова за заштиту новинара чија је безбједност све више угрожена.

Залагања за нове прописе који ће регулисати заштиту новинара и медија министри су унијели у документе које су усвојили на крају дводневне конференције која је је одржана у Никозији у организацији СЕ и владе Кипра, преноси Радио Слободна Европа.

Министри су се сагласили да развију регулаторни оквир који ће обезбиједити да аутоматизовани алати за креирање и дистрибуцију вијести не умањују право на слободу изражавања.

Они су најавили сарадњу са програмерима технологије вјештачке интелигенције дизајнираним за стварање и дистрибуцију садржаја на мрежи, на изради правила за заштиту слободног изражавања.

Министри су се обавезали да ће подржати независне медије као одбрану против дезинформација и позвали СЕ да пооштри стандарде за садржаје на интернету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:43