Photo by AbsolutVision on Unsplash / - PHOTO BY ABSOLUTVISION ON UNSPLASH
12/06/2021 u 11:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Потребни нови прописи за заштиту новинара

Министри су се сагласили да развију регулаторни оквир који ће обезбиједити да аутоматизовани алати за креирање и дистрибуцију вијести не умањују право на слободу изражавања

 Министри 47 држава чланица Савјета Европе (СЕ) сагласили су се да ће тражити нове прописе за заштиту слободе изражавања на интернету и другим медијима, усред све веће забринутости да би вјештачка интелигенција могла да се користи за сузбијање права, јавља МИНА.

Министри задужени за медије и информационо друштво затражили су од СЕ, највеће организације за заштиту људских права на континенту, да помогне у изради националних акционих планова за заштиту новинара чија је безбједност све више угрожена.

Залагања за нове прописе који ће регулисати заштиту новинара и медија министри су унијели у документе које су усвојили на крају дводневне конференције која је је одржана у Никозији у организацији СЕ и владе Кипра, преноси Радио Слободна Европа.

Министри су се сагласили да развију регулаторни оквир који ће обезбиједити да аутоматизовани алати за креирање и дистрибуцију вијести не умањују право на слободу изражавања.

Они су најавили сарадњу са програмерима технологије вјештачке интелигенције дизајнираним за стварање и дистрибуцију садржаја на мрежи, на изради правила за заштиту слободног изражавања.

Министри су се обавезали да ће подржати независне медије као одбрану против дезинформација и позвали СЕ да пооштри стандарде за садржаје на интернету.

Izdvojeno

02. avgust 2021 07:08