sjednica vlade / - FOTO: VLADA CG
19/09/2024 u 17:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Potrebno obezbijediti lokaciju za uklanjanje leševa životinja uginulih od zaraznih bolesti

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o potrebi obezbjeđivanja lokacije za neškodljivo uklanjanje leševa životinja uginulih/usmrćenih od zaraznih bolesti.

U Informaciji se naglašava da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  i Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, intenzivno prate i od samog izbijanja su preduzeli i sprovode sve mjere u cilju sprečavanja dalje pojave i širenja bolesti Kju groznice, u cilju umanjenja negativnih posljedica koje bolest može izazvati u slučaju daljeg širenja.

- Neškodljivo uklanjanje leševa životinja uginulih/usmrćenih od zaraznih bolesti je veoma izazovan proces, s obzirom na to da u Crnoj Gori još ne postoji uspostavljen sistem za sakupljanje, preradu ili uništavanje nus proizvoda životinjskog porijekla. Crna Gora, odnosno resorno Ministarstvo je za ove potrebe obezbijedilo sredstva za izgradnju objekta u saradnji sa Svjetskom bankom u okviru MIDAS 2 projekta i aktivnosti su u toku, a završetak radova se ne očekuje prije 2027. godine- rečeno je iz Vlade.

Ministarstvo odbrane: Daćemo doprinos u cilju sprečavanja širenja novoregistrovane kju groznice

Ističe se da je, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, obaveza svake lokalne samouprave da obezbijedi sakupljanje i uništavanje nus proizvoda životinjskog porijekla, u slučaju da ne postoji pravno ili fizičko lice koje obavlja te poslove, ali nijedna lokalna samouprava nažalost nije ispunila propisanu zakonsku obavezu, odnosno nema stočno groblje, ni jamu grobnicu za zbrinjavanje leševa uginulih/usmrćenih životinja, kao ni definisanu lokaciju za istu.

- U cilju suzbijanja bolesti i zaštite zdravlja ljudi, životinja i životne sredine, Vlada je usvojila više zaključaka, čijim će se sprovođenjem u precizno definisanim rokovima obezbijediti sprečavanje širenja i otklanjanje posljedica navedene bolesti- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 17:57