/ - судница, фото илустрација
05/07/2021 u 15:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повећан број прекршаjа туриста у Будви, Влада да реагује

У наjвећем броjу случаjева, радило се о предметима у коjима су починиоци прекршаjа лишавани слободе или су пак странке у поступку страни држављани

Како jе на црногорском приморjу, по званичним подацима државних органа броj туриста у односу на 2019 годину на нивоу од око 80% у односу на рекордну 2019.годину, такоо се нагло повећао и броj прекршаjних поступака пред овим судом, казао је судиjа портпарол Суда за прекршаjе у Будви Марко Ђукановић.

– Тако jе у периоду од 01.06.2021.године до 30.06.2021.године осим редовних предмета, суд запримио чак 183 предмета у хитном поступку – казао је Ђукановић.

Како се наводи у саопштењу, у наjвећем броjу случаjева, радило се о предметима у коjима су починиоци прекршаjа лишавани слободе или су пак странке у поступку страни држављани - туристи/лица на пропутовању, чиjе присуство се морало обезбиjедити приjе њиховог одласка у матичне/транзитне државе. Судиjе и поступаjући службеници су у овим предметима, коjи су по процесним законима неодложни, изложени притиску посла, роковима, процесним захтjевима и низу других фактора коjи оваj рад чине посебно исцрпљуjућим и напорним.

– Будући да jе Министарство финансиjа и социjалног старања због Одлуке Уставног суда Црне Горе (коjим jе укинута одредба члана 26а Одлуке о увећању зараде државним службеницима и намjештеницима за обављање одређених послова) престало обрачунавати додатке на зараду по основу приправности и дежурства, то jе додатно погоршан ионако незавидан материjални статус судиjа за прекршаjе и поступаjућих судиjских службеника и исти су доведени у незавидну ситуациjу – истиче судија портпарол.

Ову прилику из Суда користе да апелују да се Судски савjет, Удружење судиjа, синдикалне организациjе коjе дjелуjу у оквиру судства и Влада Црне Горе ургентно ангажуjу на рjешавању овог проблема, jер слиjеде мjесеци тзв. ‘шпица’ љетње туристичке сезоне  у коjима ће се броj хитних предмета драстично увећати. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:12