ask / FOTO: SRĐA BOLJEVIĆ
08/08/2024 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Povećati broj zaposlenih u ASK-u i obezbijediti nezavisne procedure zapošljavanja

U Crnoj Gori potrebno je preduzeti odlučne korake za obezbjeđivanje nezavisnih procedura zapošljavanja zasnovanih na zaslugama za osoblje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), kao i za povećanje broja zaposlenih u ASK-u, navodi se u izvještaju Grupe država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO).

Izvještaj GREKO-a bavi se procjenom mjera koje su preduzele crnogorske vlasti u pogledu sprovođenja preporuka iz Izvještaja o usaglašenosti za Crnu Goru u okviru pete evaluacione runde, koji je usvojen na Plenarnoj sjednici GRECO-a u junu 2022, a objavljen u oktobru te godine.

GRECO je u svom Izvještaju o evaluaciji uputio 22 preporuke Crnoj Gori. Crna Gora je zadovoljavajuće ispunila tri od 22 preporuke navedene u Izvještaju u okviru pete evaluacione runde, piše agencija MINA.

Od preostalih 19 preporuka, 11 je djelimično ispunjeno, a osam nije ispunjeno.

- U vezi sa osobama na najvišim izvršnim funkcijama, iako su u toku značajne zakonodavne i druge inicijative, dosadašnji napredak je veoma ograničen- piše u izvještaju GREKO-a.

Skupština izabrala novi Savjet ASK-a

Navodi se da je za pohvalu uvođenje provjera integriteta za kandidate koji će biti imenovani za šefa kabineta premijera i njegove savjetnike, kao i za potpredsjednika Vlade. Međutim, kako su kazali iz GREKO-a, provjere integriteta za kandidate za ministre i državne sekretare prije njihovog imenovanja tek treba da budu uvedene.

Iz tog tijela Savjeta Evrope rekli su da ohrabruje činjenica da je odobren novi sastav Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije i da su njegovi zadaci precizirani.

- Ipak, još uvijek treba utvrditi njegovu interakciju sa drugim organima odgovornim za prevenciju korupcije, kako bi se osigurala dosljednost- piše u izvještaju.

Navodi se da koordinisana strategija za prevenciju korupcije u vrhu izvršne vlasti na osnovu odgovarajućih procjena rizika nije usvojena i da kodeks etike primjenjiv na LNIF tek treba da bude usvojen.

- Potrebno je sprovesti obuku za LNIF o etici i integritetu, i omogućiti povjerljivo savjetovanje o ovim pitanjima- rekli su iz GREKO-a.

Oni su kazali da, iako je izvršena detaljna analiza Zakona o sprečavanju korupcije, cjelokupni pravni okvir za prevenciju i borbu protiv korupcije nije revidiran kako bi se osigurala njegova koherentnost i efikasnost.

- Potrebni su odlučni koraci za obezbjeđivanje nezavisnih procedura zapošljavanja zasnovanih na zaslugama za novo osoblje ASK-a i povećanje broja zaposlenih u njoj- poručili su iz GREKO-a.

GREKO je preporučio da, kako bi se osigurala njena puna operativna nezavisnost, administrativni kapaciteti, nezavisnost i efikasnost ASK-a budu dodatno ojačani obezbjeđivanjem nezavisnih procedura zapošljavanja zasnovanih na zaslugama koje predviđaju testiranje integriteta novog osoblja.

Oni su poručili i da se obezbijedi da broj stalno zaposlenih u ASK-u bude povećan na nivo koji je u skladu sa njenim pravilima i predviđenim obimom posla.

-Poteškoće u pristupu informacijama u vezi sa složenim mehanizmima žalbi na odbijanje pristupa javnim informacijama nijesu riješene- navodi se u izvještaju.

Iz GREKO-a su rekli da je izrada Zakona o lobiranju obećavajuća.

- Dalji zakonodavni rad je u toku u vezi sa definicijom poklona i proširenjem vrsta i kategorija poklona koje treba zabraniti, ali to još nije pretočeno u zakon- naveli su iz GREKO-a.

Oni su kazali da je potrebno osigurati da se izvještaji o imovini i prihodima LNIF sistematski i suštinski provjeravaju zbog njihove uloge u donošenju odluka na samom vrhu izvršne vlasti.

Iz GREKO-a su rekli da to podrazumijeva adekvatne ljudske resurse ASK-a, što je zadatak koji još nije ostvaren.

„Na kraju, pravila o imunitetu koja se pružaju članovima Vlade ostaju da se revidiraju, kako bi se eksplicitno isključila sva koruptivna krivična djela“, piše u izvještaju.

Iz GREKO-a su naveli da su, što se tiče organa za sprovođenje zakona, rezultati još skromniji.

- Procjena rizika od nedozvoljenog uticaja na policiju je uključena u nedavno usvojeni Plan integriteta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)- piše u izvještaju.

Navodi se da su provjere integriteta uvedene novim Pravilnikom o imenovanju menadžera integriteta unutar Ministarstva.

Međutim, kako su kazali iz GREKO-a, nije primijećen napredak po pitanju uvođenja provjere integriteta policijskih službenika u kontekstu njihovog imenovanja i unapređenja, kao i tokom cijele njihove službe.

Iz tog tijela Savjeta Evrope naveli su da je Etički odbor započeo reviziju Etičkog kodeksa policije, ali da proces nije završen.

Oni su rekli da sistem unutrašnje kontrole MUP-a treba da bude ojačan kroz bolju koordinaciju njegovih različitih tijela, kao i da nezavisni eksterni mehanizam za žalbe protiv policije nije uspostavljen.

Iz GREKO-a su kazali da su preduzete neke mjere, uključujući obuku, kako bi se povećala svijest o zakonodavstvu i procedurama za zaštitu zviždača, ali da broj policijskih službenika koji učestvuju u tim inicijativama ostaje nizak.

- U svjetlu navedenog, GREKO konstatuje da će biti potrebno ostvariti dalji napredak u narednih 18 mjeseci, kako bi se postigao adekvatan nivo usaglašenosti sa preporukama- navodi se u izvještaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 21:02