Anđela Jakšić Stojanović i Milojko Spajić obišli SMŠ ”Danilo Kiš” / - MPNI
23/08/2024 u 19:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Premijer i ministarka obišli SMŠ “Danilo Kiš”: Rekonstrukciju sufinansira EIB

Predsjednik Vlade Milojko Spajić iskoristio je boravak u Budvi povodom sastanka sa generalnim direktorom za susjedstvo i proširenje Hertom Janom Kopmanom da u društvu ministarke prosvjete, nauke i inovacija Anđele Jakšić Stojanović obiđe objekat SMŠ “Danilo Kiš” u ovom gradu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Kako je saopšteno iz MPNI, na objektu ove škole u toku su opsežni radovi na rekonstrukciji, koji podrazumijevaju promjenu podova u holovima i učionicama, ugradnju nove elektro mreže, sanaciju fasade i krova, te uređenje enterijera.

- Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci, kako bi se nastavni proces odvijao nesmetano. Predmetni radovi dio su projekta koji se sufinansira kroz kreditni aranžman sa Evropskom investicionom bankom, a kroz koji će biti rekonstruisano još osam srednjih stručnih škola u Crnoj Gori, u kojima su radovi takođe u toku - navode iz ministarstva.

image

SMŠ "Danilo Kiš"

- MPNI

Premijer je iskoristio ovu posjetu da još jednom istakne da je obrazovanje jedna od centralnih tema za ovu vladu i jedan od najvećih potencijala za razvoj crnogorskog društva u narednom periodu. Da pristup 44. Vlade obrazovanju, nije deklarativan, pokazuju i nikad veća sredstva koja se za ovu namjenu izdvajaju, sa posebnim akcentom na obrazovnu infrastrukturu. Spajić iskazao je zadovoljstvo viđenim.

- Ova godina samo je početak najvećeg investicionog ciklusa ulaganja u obrazovnu infrastrukturu u istoriji, te da će sljedeće godine, za razliku od ove koja je godina opsežnih rekonstrukcija obrazovnih objekata, biti godine gradnje novih škola i vrtića. U prilog ovoj činjenici govore i razgovori sa Evropskom delegacijom koji idu u pravcu da crnogorskoj obrazovnoj infrastrukturi kroz mehanizme EU, a prije svega kroz Plan rasta bude na raspolaganje stavljeno i do 150 miliona eura, sa mogućnošću obezbjeđenja dodatnih sredstava - istakao je premijer.

image

Anđela Jakšić Stojanović i Milojko Spajić obišli SMŠ "Danilo Kiš"

- MPNI

Ministarka Jakšić Stojanović je istakla da su radovi u SMŠ “Danilo Kiš” lijep primjer sinergije.

- Osim radova u okviru projekta EIB, u završnoj fazi su i radovi na potpunoj rekonstrukciji najsavremenije opremljenog amfiteatra, koji je finansirala Opština Budva - kazala je Jakšić Stojanović.

Ministarka se zahvalila predstavnicima njemačkog RCF fonda koji kroz svoj projekat za potrebe turističkih usmjerenja u ovoj školi ulažu u opremu i radove u vrijednosti od pola miliona eura, čime će učenici ove škole dobiti ne samo najsavremenije uslove za školovanje, već i mogućnost da kroz komercijalizaciju predmetnih prostora, omoguće i samoodrživost škole.

Kopman Spajiću: Želimo da uspijete, tu smo da vas podržimo

Goste je u ime JU SMŠ “Danilo Kiš” pozdravio direktor ustanove Krsto Vuković, koji je istakao dobru saradnju koju ova ustanova ima sa resornim ministarstvom, te iznio predloge i modele unapređenja standarda prosvjetnih radnika na teritoriji ove opštine sa akcentom na modelima motivisanja deficitarnih kadrova za radnim angažmanima u obrazovnim ustanovama na teritoriji Opštine Budva.

Spajić i Jakšić Stojanović sa partnerima RCF konstatovali su da je SMŠ “Danilo Kiš” reprezentativan primjer pozitivne prakse saradnje menadžmenta škole i svih subjekta koji imaju obavezu i interes razvoja prosvjetne infrastrukture. U skladu sa tim, Ministarstvo prosvjete i inovacija će nastaviti pozitivne trendove sa budvanskom školom i maksimalno podržati sve njihove inovativne procese.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 17:59