СВЕ УЧЕСТАЛИЈИ ГОВОР МРЖЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ / ФОТО: ИЛУСТРАЦИЈА
16/09/2021 u 09:34 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пријетње и увреде недопустиве ма о ком се радило

Тамара Милаш истиче да сви друштвено-политички актери у Црноj Гори мораjу коначно схватити да своjим jавним иступима имаjу перманентну обавезу да допринесу смиривању разбукталих и незапамћених тензиjа у скориjе вриjеме

Недопустиво је пријетњама или било којом другом врстом пресије добити одговор од политичких опонената, или од оних који имају различито мишење од вас, а поготову при томе користити квалификације које одступају од цивилизацијских норми, поручио је у изјави за "Дан" омбудсман Синиша Бјековић, коментаришући све учесталији говор мржње и пријетње упућене потпредсједнику Владе Дритану Абазовићу и његовим колегама из Грађанског покрета УРА на Цетињу, али и напад на градоначелника Подгорице Ивана Вуковића. Он наводи да институција Заштитника људских права осуђује све пријетње и увреде, јер то одудара од цивилизацијских вриједности, али и оног што Црна Гора јесте.

– Ово није новина, у Црној Гори смо одавно престали да се бавимо стварношћу, а прешли на увреде које јесу дио стварности, али ни у чему не помажу да се ријеше проблеми који нас стварно оптерећују – истакао је Бјековић.

Подсјећа да свака јавна функција представља легитимну вољу грађана, а упозорава да се ипак отвара Пандорина кутија у којој свако може сваком да каже свашта без икаквих последица.

– То ме посебно забрињава. Свако од нас има болну тачну, а она је свакако част и углед посебно када неко покуша да их повриједи. Бојим се да смо ушли у фазу гдје рјешавање проблема изискује велики ангажман. Свако је постао овлашћен да каже свашта, а да се то представи као слобода изражавања. Ипак, слобода изражавања има своје границе, дужни су политичари да трпе више од осталих, али не и да трпе увреде које немају никакво утемељење. Ово је вријеме у којем је једини циљ увреда, бојим се да даље од тога не идемо и нећемо отићи – упозорио је Бјаковић, који је апеловао да пазимо другога од себе, а не само себе од другога.

Фејзић осудио увреде и пријетње Абазовићу

Исламска заjедница y Црној Гори осудила jе говор мржње упућен потпредсjеднику Владе Дритану Абазовићу. Реис Рифат Феjзић огласио се на свом твитер налогу.

– Исламска заjедница наjоштриjе осуђуjе говор мржње исказан кроз приземне шовинистичке увреде на вjерскоj основи према потпредсjеднику Владе Дритану Абазовићу – навео jе реис Исламске заjеднице у Црноj Гори Рифат Феjзић на Твитеру. Додао је да од надлежних очекуjу да таj изолован случаj буде промптно и адекватно процесуиран.

Цетињско Основно државно тужилаштво формирало jе кривични предмет против Милоша Васиљевића коjег сумњиче због угрожавања сигурности потпредсjедника Владе Дритана Абазовића, пренијели су јуче портали. Такође, тужилаштво је претходно Управи полициjе наложило да поднесе прекршаjни налог против три особе коjе су jуче, приjе одржавања сjеднице Скупштине Престонице Цетиње, вриjеђале одборника Грађанског покрета УРА Славка Jанковића. Васиљевић се сумњичи да је угрозио безбједност Абазовићу јер му је пријетио да ће га објесити и псовао му "мајку муслиманску".

 

Координаторка програма људска права у Центру за грађанско образовања Тамара Милаш истиче да сви друштвено-политички актери у Црноj Гори, а посебно доносиоци одлука, било да долазе из позициjа власти или опозициjе, мораjу коначно схватити да своjим jавним иступима имаjу перманентну обавезу да допринесу смиривању разбукталих и незапамћених тензиjа у скориjе вриjеме. Умjесто тога, како истиче, свакодневно свjедочимо њиховом дjеловању коjе за посљедицу има убрзану радикализациjу и екстремизациjу црногорског друштва, те их можемо сматрати наjодговрниjим за овако лоше стање у друштву.

– Да смо до сада имали примjере процесуирања и санкционисања свих оних коjи су подстицали на насиље или мржњу према групи или члану групе коjа jе одређена на основу расе, боjе коже, религиjе, пориjекла, државне или националне припадности, вjеруjем да би ситуациjа била значаjно другачиjа. С тим у вези, изузетно jе важно инсистирати на одговорности оних коjи имаjу наjвише моћи, али и на дjелотворном и професионалном поступању, како оних субjеката коjи имаjу репресивна овлашћења, тако и оних коjи своjим превентивним дjеловањем могу доприниjети превазилажењу друштвене кризе. Конкретно, овдjе очекуjемо промптне реакциjе полициjе, тужилаштва, судова, али и других органа извршне и законодавне власти, образовних институциjа, институциjе Заштитника људских права и слобода, цивилног сектора, као и оних коjи представљаjу независне институциjе а могу доприниjети превазилажењу духовне и друштвене корозиjе, коjа махнито захвата црногорски простор – наводи Милаш.

Према оцјени Зорана Вуjачића из Грађанске алијансе, наjновиjа политичко-друштвена дешавања, све веће тензиjе у друштву, присутан говор мржње, случаjеви насиља, угрожавање људских права, недостатак политичког диjалога креираjу слику о Црноj Гори коjа се удаљава од европског пута и њених демократских принципа. Истиче да је ово стање потребно одмах миjењати, а ту су приjе свих одговорни политичари коjи своjим дjеловањем и jавним наступима треба да доприносе смањењу тензиjа и да не подстичу њихову ескалациjу и веће подjеле у друштву.

– Потребно jе да одмах, без одлагања, отпочну диjалог у Скупштини. Позивамо све политичке актере да се издигну изнад партиjских интереса и хитно покрену диjалог у духу демократских вриjедности – оцијенио је Вујачић.

Из Акције за људска права (ХРА) саопштили су да уочаваjући говор мржње и код представника власти и опозициjе, конкретно, код премиjера Здравка Кривокапића и одборника Милована Jанковића. ХРА осуђуjе таква понашања и поново апелуjе на jавне функционере да се уздрже од говора коjи изазива мржњу. Премијер Кривокапић jуче jе у свом коментару Црногорску православну цркву назвао "такозваном" и "невладином организациjом", и истакао "да jе њен jедини циљ био не да успостави вjеру него да врати имовину", чиме jе могао да повриjеди вjерска осjећања вjерника/ца те вjерске заjеднице и подстакне мржњу према њима. Подсjећамо да jе раниjе и предсjедник Црне Горе, Мило Ђукановић, Српску православну цркву назвао "квазивjерском заjедницом", "коjа покушава да задржи незаконито присвоjену имовину", "коjа jе одговорна за геноцид у Сребреници", што jе такође могло да повриjеди вjерска осjећања вjерника/ца те вjерске заjеднице и подстакне мржњу према њима. Ради се о наjвишим државним функционерима коjи имаjу посебну обавезу да дjелуjу у складу са правним поретком Црне Горе, према коме су вjерске заjеднице одвоjене од државе, и да не подстичу мржњу. Одборник Милован Jанковић (ДПС) изнио је посебно непримjерен коментар на рачун потпредсjедника Владе Дритана Абазовића, поручивши му "Срам те било, мртви ти се отац у гробу преврће", додавши да ни њему, ни премиjеру Здравку Кривокапићу, ни министру унутрашњих послова Сергеjу Секуловићу "нема мjеста у Црноj Гори". Све наведене врсте говора изазиваjу и подстичу мржњу и такав говор не смиjе постати опште правило – поручују из ХРА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:56