/ тужилаштво илустрација
30/06/2021 u 10:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Просторије по мјери дјетета у три државна тужилштва и три суда

На овај начин показали смо да нам је циљ да и у правосуђу обезбиједимо услове по мјери дјетета, што ће допринијети да дјеца из ситуација у којима се нађу изађу на што безболнији начин, казао је в.д. врховног државног тужиоца Дражен Бурић

Дјеца, жртве и свједоци у кривичним поступцима, као и дјеца која учествују у поступцима пред судом који су у вези са породичним односима сада могу своје мишљење да изнесу у посебно опремљеним просторијама за то у три основна државна тужилаштва  у Подгорици, Беранама и у Бијелом Пољу, као и у три основна суда -у Подгорици, Никшићу и Бијелом Пољу.

На овај начин, како је саопштено из Врховног државног тужилаштва, избјегава се трауматизација дјеце, јер свој исказ дају само једном у атмосфери која је по мјери дјетета и обезбјеђује се пуно поштовање права на приватност.

- Сви одрасли који учествују у поступку: судије/суткиње, тужиоци/тужитељке, као и родитељи, треба да буду свјесни трауме кроз коју дјеца учесници поступка пролазе. На овај начин показали смо да нам је циљ да и у правосуђу обезбиједимо услове по мјери дјетета, што ће допринијети да дјеца из ситуација у којима се нађу изађу на што безболнији начин. Вјерујем да је ово само почетак добре институционалне сарадње са међународним партнерима која ће резултирати обезбјеђивањем адекватних просторних капацитета за дјецу учеснике поступка у свим градовима Црне Горе- казао је в.д. врховног државног тужиоца Дражен Бурић.

В.д. предсједница Врховног суда Станка Вучинић казала је да посвећени свеоухватној реформи правосуђа, која је  основ јачања владавине права, Врховни суд са задовољством констатује испуњење обавеза из стратешких докумената. Годишње, најмање хиљаду судских предмета тиче се дјеце и њихових права, а неколико стотина дјеце је у контакту са законом као жртве или свједоци кривичних дјела, поручују из УНИЦЕФ-а.

У плану је успостављање просторија по мјери дјетета у свим основним судовима и државним тужилаштвима Црне Горе, чиме ће се обезбиједити пуна примјена стандарда УН-а, Савјета Европе и ЕУ који се односе на правосуђе по мјери дјетета.

- Дјеца имају право да учествују и да утичу на све области које их се тичу, укључујући и правосуђе, тј. ситуације у којима она долазе у контакт са правосудним системом. Сигуран сам да ће кроз ову иницијативу дјеца Црна Горе много лакше остваривати то право- поручио је амбасадор Краљевине Норвешке Јорн Еуген Јелста.

Опремање просторија, реализовано је у оквиру  подрегионалне иницијативе "Једнак приступ дјеце правди" коју имплементира Министарство правде, људских и мањинских права Црне Горе у сарадњи са највишим правосудним институцијама, уз стручну подршку УНИЦЕФ-а и финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:35