Тунел Созина / -фото: Д.С.
13/10/2021 u 18:30 h
Dragan Stojanović, Milan Sekulović, Milovan NovovićDragan Stojanović, Milan Sekulović, Milovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путарина за Созину енормно висока

Од увођења наплате путарине кроз тунел Созину 15. јула 2005. до 30. септембра ове године остварен jе укупан приход од 131.911 499 еура са ПДВ-ом, казали су Дану из Монтепута

Државно предузеће Монтепут је од увођења наплате пролаза кроз тунел Созина приходовало 131,9 милиона еура, али у тој компанији за „Дан“ кажу да нијесу у могућности да укину или смање путарину јер је за то задужена искључиво Влада.

Изградња тунела Созина коштала jе око 74 милиона еура и ти трошкови су одавно отплаћени, али се профит од путарине често дијелио за бонусе менаџменту предузећа, спонзорства и обезбјеђивање повољних стамбених кредита. Монтепут је само 2016. из добити за минулу годину подијелио 101.098 еура бонуса директорима и радницима. Тада су по 2.840 еура бонуса добили чланови Одбора директора, бивши министар унутрашњих послова Јусуф Каламперовић, некадашњи министар културе и градоначелник Цетиња Александар Богдановић, бивши министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић, некадашњи министар саобраћаја и директор тог предузећа Осман Нурковић и други. Нурковић је од ове фирме добио и повољни стамбени кредит.

– Влада Црне Горе jе на основу Закона о путевима дониjела Одлуку о висини накнаде путарине за употребу тунела Созина и прилазних саобраћаjница, коjом jе утврдила висину накнаде зависно од врсте возила, габарита носивости. Истом одлуком Монтепут jе, као привредно друштво чиjа jе основна дjелатност управљање одржавањем тунела Созина, одређено да врши наплату путарине. Дакле, право на евентуалну измjену или допуну одлуке jе у искључивоj надлежности Владе – наводи се у одговорима које су „Дану“ доставили директор Јонуз Мујевић и предсједник одбора директора Александар Божовић.

Они наводе да је Влада адреса која може и донијети одлуку да се измијени висина путарине, а доставили су нам егзактан податак колико су досад зарадили.

– Од увођења наплате путарине 15. јула 2005. до 30. септембра 2021. године остварен jе укупан приход од 131.911 499,00 еура са ПДВ-ом. Планом рада и финансиjским планом, на коjе даjе сагласност Влада, планираjу се приходи расходи Монтепута за сваку годину. Средства приходована од наплате путарине првенствено су намиjењена за трошкове управљања и одржавања (редовно инвестиционо) тунела и прилазних саобраћаjница, исплате зарада запослених, враћање рате кредита ЕИБ-у коjа на годишњем нивоу износи милиона еура, сваке године добит предузећа у проценту од 70 одсто jе уплаћивана у државни буџет, плаћане су све обавезе по основу ПДВ-а, пореза и доприноса на зараде запослених и других законом прописаних обавеза. Значаjан дио расхода, односно трошкова овог предузећа односи се на трошкове директног улагања у изградњу прве дионице аутупута, а односе се на финансирање свих трошкова Пословне jединице за имплементациjу проjекта аутопута Бар Бољаре, финансирање израде идеjног рjешења трасе аутопута Андриjевица Бољаре – наводе из Монтепута.

Ни мјештани не могу бесплатно

Предсједник Мјесне заједнице Црмница Томо Укшановић каже у изјави за „Дан“ да су се недавно обратили Монтепуту са захтјевом да издвоје дио средстава као и прошле године, када је неколико мјесеци кроз тунел Созина око 70 мјештана бесплатно путовало на посао.

– Добили смо одговор да они немају законско право за тако нешто. Ми ипак нећемо одустати и поново ћемо им се обратити, да видимо што се може направити – најављује он.

Грађани које је“Дан“ анкетирао сматрају да би пролаз кроз Созину требало да буде мањи, те да је то велики удар на кућни буџет.
Мјештанка Вирпазара Невенка Плантак сматра да је пет еура, колико се плаћа пролаз кроз тунел Созину у оба правца, велики удар на буџет.

–Требало би наћи неко рјешење, на примјер да се та карта од пет еура снизи за све Црмничане бар на пола садашње цијене – каже она.

Илија Клисић, мјештанин и познати винар из села Лимљани, каже да би кориговање цијена много значило за све Црмничане, а посебно за оне који иду на посао у Бар.

image

Илија Клисић

-Драган СТојановић

– То би било врло значајно за све оне који се баве пољопривредом или туризмом, а живе у Бару или обратно. Тако, рецимо, и ја живим у Бару, а моји виногради су у Лимљанима и сваког дана морам да их обиђем и сваки пут и платим пролазак кроз Созину. А тако је и за многе друге Црмничане. Свакако да би корекција цијена кроз тунел била корисна за све – каже он.

Мјештанин Јован Стојановић сматра да су Црмничани одавно заслужили да кроз тунел могу да пролазе бесплатно.

image

Јован Стојановић

-Драган Стојановић

– Дуго се причало о томе, али на крају није било ништа од обећања. Очекивали смо да ће нова Управа Монтепута нешто урадити, али колико чујем рекли су да неће бити мијењања цијена проласка. Свакако да је за оне који сваки дан иду на посао то велики издатак – каже он.

Бјелопољац Горан Рудић каже да није само пролаз кроз тунел Созина скуп, него нам је све у тим сразмјерама.

image

Горан Рудић

-М. Н.

– Иду цијене и све то тешко можемо да пратимо. Што се тиче путарине, она је превише за нас и наше платежне могућности. Ријетко идем тим правцем, бавим се рекретаивним бициклизмом, више сам на планинама, али кад се иде мора се дати путарина која није, чини ми се, нигдје тако скупа. Нека погледају колико су те путарине у окружењу или на Западу за који се сви залажемо. Зато је треба смањити и прилагодити нашим могућностима – оцјењује Рудић.

Његов суграђанин Вукоман Крговић наводи да је тешко објаснити шта нам се нуди за ону цијену путарине кроз тунел Созина.

image

Вукоман Крговић

-М. Н.

– Јесте да нам олакша пут, смањи оне раније Паштровачке стране, али с обзиром на то да су негдје и званично објавили да је исплатила давно себе, зашто онда и цијену не смање. Да је прилагоде нама обичним смртницима. Као да смо неки богаташи па нам тај издатак ништа не значи. Очекујем да се путарина умањени–очекује Крговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 22:17