Немања Радојевић / - ФБ
23/01/2022 u 12:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радојевић: Ковид пропуснице више немају смисла, не можемо више бити таоци епидемије

Наглашава да је фокус и даље на вакцинацији, јер "ако сте вакцинисани имате јако мали ризик да тешко оболите или умрете"

Љекар из Клиничког центра Црне Горе Немања Радојевић, који се залаже за укидање свих противепидемијских мјера и обустављање тестирања на коронавирус, сматра да нам то дозвољава нови сој омикрон, који у највећем броју случајева даје благе клиничке слике.

 - Омикрон нам је дозволио да корона полако престаје да буде медицински проблем, више је политички, па и филозофски, ако посматрате из угла егзистенцијализма. Толико нам је утицала на живот у претходне двије године да је вријеме да љекари полако схвате да не можемо више бити у центру пажње, епидемија се полако ближи крају, са вакцинацијом смо успјели колико смо успјели, ништа ново се неће десити да ми сада проценте вакцинације, који су око 50-ак посто у земљама региона, подигнемо. Колективни имунитет не можемо постићи и нећемо га постићи, шта год урадили, ту су антиваксерски лобији... Вријеме је да свако преузме одговорност за сопствено здравље на себе -  поручује Радојевић.

Он у Новом дану на ТВ Н1 каже да нам садашња ситуација са омикроном дозвољава да размишљамо потпуно другачије о епидемији.

 - Евидентно је да се омикрон јако лако шири, тако да са оваквим мјерама не можете много да постигнете, али са друге стране, блаже су клиничке слике у великој већини случајева, то су све ствари које нам дозвољавају да кажемо да мјере, класичне, нису више у фокусу, односно са њима се ништа не може постићи -  наводи Радојевић.

На питање зашто позива на укидање мјера, он каже да тренутно у Црној Гори, према званичним подацима за које сматра да су реални, стопа тешких случајева је од 0,3 до 0,4 досто.

 - То су прилично мали проценти. Не можемо више бити таоци епидемије, таоци невакцинисаних, и таоци неадекватног вођења ситуације -  истиче он.

Додаје да фокус није само укидање мјера, већ и обустављање тестирања.

 - Сваки студент епидемиологије на првој години факултета учи да кад имате тако велику локалну трансмисију, онда је бесмислено тестирање више. Када имате 30 или 50 одсто заражених од тестираних, постаје тестирање ирелевантно. Свако ко има неки симптом, можете га слободно сматрати короном, да ли је корона, или нека прехлада или грип није толико битно, јер су сами приступи лијечењу слични - сматра он.

Наводи и да због свега тога "тестирање треба обуставити и резервисати само за оне случаејве који захтјевају хоспитализацију".

Додаје да су и у Црној Гори тренутно високи бројеви новозаражених на дневном нивоу, између 1.000 и 1.500 случајева, али је много мањи број хоспитализација, тешких облика болести и смртности него у ранијим таласима.

Но, упркос томе, огромна је оптерећеност примарне здравствене његе, односно ковид амбуланти, испред којих чека огроман број људи на тестирање, међу којима су и они са лаким симптомима. Оцјењује да и они који се са таквим симптомима не би у другачијим околностима јавили љекару, сада из страха од короне, то чине.

А на то да прокоментарише своју објави на Фејсбуку да се морамо ослободити страха и да пустимо корону да оде како је и дошла и на питање како је дошла, каже да уопште тиме не треба да се бавимо, без обзира да ли је коронавирус настао природно или вјештачки, "ми имамо проблем са њим на терену, морамо се борити са тиме, тиме што ћемо уперити прст у некога и рећи да је он крив за корону, епидемију тако сигурно нећемо ријешити.

Он, наводећи да је Ирска званично постала прва земља у Европи која је укинула све ригорозне ковид мјере, а ускоро ће њен примјер слиједити и Велика Британија и Израел, каже да земље са високом стопом вакцинације могу тако да размишљају, али "можемо и ми, баш из угла што нисмо постигли колективни имунитет вакцинацијом, како би се природно прокужили.

Ковид пропуснице више немају смисла

Додаје и да ковид пропуснице данас више немају смисла, и подсјећа на случај Словеније гдје се ковид процедуре и мјере поштују, гдје се нигде не може ући без ковид пропуснице, "а видимо да на ширење епидемије то нема ефекта". Словенија је 19. јануара забиљежила више од 12.000 новозаражених.

 - Ковид пропуснице и класичне епидемијске мјере не стоје -  истиче Радојевић.

Оцјењује и да се епидемија у облику у којем је била претходне двије године полако смирује, "мислим да не треба угрозити то природно смиривање неким заоштравањем мјера, новим затварањем".

Наглашава да је фокус и даље на вакцинацији, јер "ако сте вакцинисани имате јако мали ризик да тешко оболите или умрете".

Сматра да ће оволики бројеви новозаражених бити још неких мјесец-мјесец и по дана, а онда са доласком прољећа и љета, који не погодују респираторним инфекцијама, "епидемија ће се сама угасити".

 - Да ли ће нам требати четврта, пета, седма доза, не знам, вјероватно. Живот и други аспекти функционисања система не могу више да трпе због короне - закључује Радојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:16