Радуловић у Луксембургу / - фото: Министарство Вањских послова
17/07/2021 u 15:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић : Црна Гора без изузетка подjеднако припада свима

Тринаестоjулски устанак 1941, први у поробљеноj и фашистичком чизмом прегаженоj Европи, запалио jе бакљу слободе и уписао златним словима име Црне Горе у баштину антифашизма

На Берлинском конгресу,1878. године потврђена jе вjековима очувана независност и државност Црне Горе. Тада jе ударен темељ савремене Црне Горе, коjа диjели раме уз раме судбину европских народа, поштуjући разлике међу другима, али и чуваjући и његуjући своjе разлике, казао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић  представницима црногорске диjаспоре на прослави Дана државности у Воjводству Луксембург

– Тринаестоjулски устанак 1941, први у поробљеноj и фашистичком чизмом прегаженоj Европи, запалио jе бакљу слободе и уписао златним словима име Црне Горе у баштину антифашизма. Вриjедности за коjе су наши преци дали животе, са посебном пажњом и обазривиjе него икад, чувамо и данас – рекао jе  Радуловић. п

Како се наводи у саопштењу министарства Вањских послова, Радуловић је обраћаjући се нашим исељеницима додао да у историjи Црне Горе посебно мjесто припада управо њима, коjи су тежећи опстанку одлазили ван граница своjе државе, изњедривши кроз историjу истакнуте личности на свим континентима. Улога диjаспоре, како jе рекао, посебно jе била важна након обнове независности 2006. године.

Управо због осjећаjа припадања коjи Црна Гора има за своjе широм свиjета, министар Радуловић jе истакао да Министарство на чиjем jе челу жели да наша дипломатско-конзуларна представништва буду истински дом и мjесто коjе ће на наjбољи начин ван матице сабирати наш идентитет, културу, традициjу, jезик и обичаjе.  

Он је истакао да jе успjех коjи наша исељеничка заjедница има градећи мостове заjедништва са Савезном Републиком Њемачком и Великим Воjводством Луксембург, утицаjним савезницама Црне Горе у НАТО-у, коjе су истовремено и важни партнери у евроатлантским интеграциjама, нарочито у нашем вањскополитичком циљу, чланству у Европскоj униjи.

Говорећи о Црноj Гори као мултиетничкоj и мултиконфесионалноj држави, министар Радуловић jе нагласио да она, „без изузетка, подjеднако припада свима“, и да су сви наши грађани наше немjерљиво богатство, како приjе 140 година на Берлинском конгресу, тако и данас.

– Можда сте ви, невољно и вођени жељом за бољим животом и отишли из Црне Горе, али запамтите, гдjе год били, Црна Гора никад неће отићи од вас. Зато jе заjедничка обавеза и матице и диjапоре, да уживамо и чувамо благодети независне, грађанске и демократске Црне Горе. У то име, користим прилику да свима пожелим срећан Дан државности Црне Горе 13. jул – поручио jе министар Радуловић у Луксембургу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:28