Ђорђе Радуловић / - фото: МВП
20/11/2021 u 17:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Радуловић: Јаки, независни и друштвено одговорни медији чувари демократије

Министар Радуловић истакао је да наша држава кроз овај процес и снажну приврженост европским вриједностима промовише слободу изражавања као једно од основних права

Борбом против корупције и организованог криминала кроз подршку независним судским институцијама, те смањењем поларизације на јавној сцени и јачом промоцијом медијских слобода, можемо створити ефикасно демократско друштво отпорно на ауторитарне и недемократске притиске,  изјавио је министар вањских послова Ђорђе Радуловић на Конференцији „Будућност демократије“ која се одржава у Виљнусу, а на којој учествује на позив министра вањских послова Републике Литваније Габријелиуса Ландсбергиса.

Посебан нагласак шеф црногорске дипломатије ставио је на јаке, независне и друштвено одговорне медије који су чувари и стубови демократије, и који у времену пандемије представљају брану дезинформацијама, које су такође заразиле свијет у коме живимо.

Медији ипак могу одиграти ту узвишену улогу која им припада у друштву, навео је министар Радуловић, не водећи се искључиво тиражима и политичким преференцијама, већ безусловно поштујући професионалне стандарде и етику, те сносећи одговорност у борби против говора мржње, дезинформација, дискриминације и сексистичких ставова који постају све присутнији у јавном простору. Да борба ријечима против ових разорних појава није увијек лака, рекао је у свом излагању, свједочи Орвелова реченица- „Што друштво више упада у лаж, то људи више мрзе оне који говоре истину“.

У контексту Западног Балкана и Црне Горе, министар Радуловић оцијенио је да регион нажалост нема дугу демократску традицију, те да је за учвршћивање њених принципа потребно вријеме које мјеримо деценијама, док је за урушавање постигнутог напретка потребно врло мало.

Процес демократске транзиције и консолидације траје. Ипак, процес ЕУ интеграције који подразумијева реформске процесе и усвајање европских вриједности улива нам оптимизам – изјавио је шеф црногорске дипломатије, нагласивши да остварење пуног демократског потенцијала подразумијева активно учешће грађана у јавним политикама, те њихово слободно исказивање мишљења у свакодневници и на изборима.

Став наших грађана изречен током истраживања јавног мњења потврдио је знатан пораст подршке грађана идејама ЕУ – 74% и НАТО-у – 67%. Та чињеница, јак је мотив новој црногорској Влади, да се поред очувања и даљег јачања европског и евроатлантског курса, ухвати у коштац са корупцијом и организованим криминалом према којима води политику нулте толеранције – казао је министар Радуловић додавши да ћемо наставити да спроводимо кораке ка даљој деполитизацији јавне администрације и увођењу система заснованог на заслугама, те да ће испуњавањем мјерила из преговарачких поглавља, посебно 23 и 24 која се односе на владавину права, Црна Гора убрзати процес приступања ЕУ.

Министар Радуловић истакао је да наша држава кроз овај процес и снажну приврженост европским вриједностима промовише слободу изражавања као једно од основних права. У том контексту, нагласио је да је фокус Владе усмјерен на реформу медијског законодавства, посебно истичући намјеру извршне власти да улагањем напора у рјешавање случајева напада на новинаре додатно унаприједи заштиту медијских посленика, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

25. januar 2022 03:19