Радуловић на састанку / - фото: МВП
13/09/2021 u 18:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Погоршање ситуациjе у Авганистану, диктира потребу блиске сарадње на мултилатералном нивоу

Министар јр подсjетио да jе наша држава континуирано пружала подршку с циљем изградње дугорочне безбjедности и стабилности, доприносећи миру и демократском развоjу Авганистана

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић у онлајн формату учествовао jе данас на Министарском састанку на високом нивоу о хуманитарноj ситуациjи о Авганистану, коjи jе данас одржан у Женеви. Састанак на коме jе шеф црногорске дипломатиjе говорио на позив генералног секретара Уjединjених нациjа Антониа Гутереша, био jе прилика да се укаже на изузетно тешку хуманитарну ситуациjу у овоj земљи, саопштено је из Министарства Вањских послова.

У овом критичном тренутку, наде и очекивања авганистанског народа усмjерене су према свиjету. Сви смо се обавезали да ћемо их подржати у њиховоj тежњи за демократиjом, владавином права, људским правима те друштвеним и економским развоjем, рекао jе Радуловић.

– Драстично погоршање цjелокупне ситуациjе у Авганистану, првенствено у смислу хуманитарних услова, диктира потребу блиске сарадње на мултилатералном нивоу и активног ангажмана међународне заjеднице коjа мора дjеловати jединствено, како би одговорили успjешно на кризу коjа ће, несумњиво, имати дубок и дуготраjан утицаj на будућност ове земље и њеног становништва – казао jе министар у свом обраћању.

Уз исказану солидарност народу Авганистана указано jе на акутне хуманитарне потребе и циљ коjи подразумиjева мобилисање подршке за консолидовани Брзи хуманитарни апел и План за хуманитарни одговор. У том контексту, министар Радуловић додао jе да свака будућа авганистанска влада мора уважавати међународно право, те упутио апел да се у потпуности штите људска права и слободе свих Авганистанаца, посебно жена, дjеце и мањина.

– Авганистански народ заслужуjе да живи достоjанствено у сигурном окружењу – рекао jе он, поручивши да будуће авганстанске владе мораjу осигурати стабилност земље и право на достоjан зивот своjим грађанима.

Шеф црногорске дипломатиjе подсjетио jе да jе наша држава, заjедно са своjим партнерима, континуирано пружала подршку с циљем изградње дугорочне безбjедности и стабилности, доприносећи миру и демократском развоjу Авганистана, такође, учествуjући у НАТО ИСАФ и мисиjи “Одлучна подршка”.

Закључивши да смо, као поуздан међународни партнер и земља коjа брине о добробити људи широм свиjета и даље недвосмислено предани напретку у постизању заjедничког циља - стабилног и сигурног Авганистана, Радуловић jе потврдио да ће Црна Гора такође дати финансиjски допринос за ублажавање текуће хуманитарне кризе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:06