dani slobode medija, Milan radovic, Sergej Sekulovic, Vukas Radonjic / DANI SLOBODE MEDIJA-IVAN PETROVIC-IPE
18/12/2021 u 10:31 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Расте степен угрожености медијских радника: Новинари се ућуткују батинама и тужбама

Представник СМЦГ Дражен Ђурашковић рекао jе да покретање поступака против части и угледа, без обзира на краjњи судски епилог, представља притисак и да утиче на новинаре изазиваjући самоцензуру

Црноj Гори jе, од jануара до краjа новембра, према евиденциjи Синдиката медиjа Црне Горе (СМЦГ) регистровано 25 напада на новинаре, што представља пораст у односу на прошлу годину, а пред судовима се води преко 50 поступака против медија и новинара због наводне повреде части и угледа. Како је саопштено на конференциjи "Дани слободе медиjа у Црноj Гори", коjу су организовали СМЦГ и Грађанска алиjанса (ГА), Црна Гора нема много разлога за похвалу када је у питању безбједност медијсјких радника, са чиме је сагласан и министар унутрашњих послова Сергеj Секуловић.

– Носимо терет одређених старих случаjева коjи су остали неразриjешени и док таj терет не скинемо, тешко да можемо у области слободе изражавања и у контекту европских интеграциjа направити одлучни и прави искорак – навео jе Секуловић. Он је казао да су лани забиљежена 23 случаја напада и угрожавања сигурности новинара, док је програмски директор ФА Милан Радовић истакао да су они само ове године регистровали 25 напада, што је пораст у односу на 2020, када су имали 17 таквих случајева.

– Посебно забрињава да се тренд, уз благо повећање броjа приjетњи смрћу новинарима, наставља. Ради се о релативно малим броjкама. Прошле године смо имали три приjетње смрћу новинарима, ове године смо до краjа новембра регистровали четири – рекао jе Радовић, истичући да оваj податак треба да брине надлежне институциjе и да ће утицати на рад новинара.

Говорећи о процесуирању случаjева, Радовић jе казао да jе 20 од 25 случајева било приjављено полициjи, или jе полициjа поступала по службеноj дужности. Судски епилог jе добило њих десет, до сада су завршена четири предмета, коjа имаjу осуђуjуће пресуде, али казне се крећу у опсегу од условне осуде до казне од десет мjесеци и забране приласка.

Представник СМЦГ Дражен Ђурашковић рекао jе да покретање поступака против части и угледа, без обзира на краjњи судски епилог, представља притисак и да утиче на новинаре изазиваjући самоцензуру.

– С друге стране, док су у судовима била 54 случаjа због повреде части и угледа код свиих постоjећих саморегулаторних механизама, регистровано jе 29 притужби. Ти нам подаци указуjу на неопходност креирања озбиљниjе саморегулациjе, првенствено од стране свих медиjа коjи дjелуjу у медиjском систему, а тиме би се посредно jачало повjерење jавности у њене механизме – казао jе Ђурашковић.

Предсjедница СМЦГ Мариjана Цамовић Величковић подсjетила jе да се та организациjа за израду медиjске стратегиjе залагала и приjе него што jе то 2016. године тадашњи премиjер наjавио. Поручила jе да ће тражити и инсистирати на даљем jачању аутономиjе медиjских радника, увођење реда у процес евиденциjе медиjа и предвиђање jасних рокова за таj поступак. Наjавила jе да ће СМЦГ поново иницирати преговоре о новом гранском колективном уговору за дjелатност медиjа, наводећи да jе неопходно да се на таj начин уведе ред у рад медиjа и запослених.

М.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:22