Dragan Hajduković / arhiva
27/06/2024 u 18:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Reakcija Dragana Hajdukovića na Trinaestojulsku nagradu: SKANDAL i vječna SRAMOTA za sve članove žirija

- Tek juče je utvrđena lista kandidata a već danas donijeta odluka o Trinaestojulskim nagradama. Kao kandidat za nagradu za životno djelo, odluku žirija mogu prokomentarisati jedino riječima SKANDAL i vječna SRAMOTA za sve članove žirija - saopštio je dr Dragan Hajduković.

Uz obrazloženje kandidature Hajduković poziva pobjednika da on dostavi svoje, pa, kako je napisao, neka ih javnost uporedi.

- Pored obrazloženja su priloženi brojni dokazi. Sigurno je da ni jedan jedini član žirija nije imao vremena ni da pročita obrazloženje - napisao je Hajduković.

Iz rezimea prijedloga o dodijeli Trinaestojulske nagrada za životno djelo, sam Hajduković je izdvojio:

"Cjelokupno stvaralaštvo dr Dragana Hajdukovića, pored izuzetno velike vrijednosti ima i začuđujuću raznovrsnost. Dva ubjedljivo najveća ostvarenja koja prevazilaze i granice Crne Gore i granice našeg vremena su:

- Vizija i inicijativa da Crna Gora kao Ekološka država postane planetarni pilot projekat i primjer prvog održivo organizovanog  ljudskog društva na Zemlji.
- Naučni rad u različitim oblastima fizike, astrofizike i kosmologije u kome se posebno izdvajaju:
Teorija gravitacionih svojstava kvantnog vakuma, kao doprinos planetarnim naporima naučnika da se razumije evolucija Kosmosa i fizička priroda tri najveće misterije savremene fizike, astrofizike i kosmologije (tačnije da se razumije priroda onoga što zovemo tamna materija i tamna energija i zašto u nama vidljivom Kosmosu materija dominira antimateriju). 
Učešće u pionirskom eksperimentu ACE  (Antiproton Cell Experiment) u CERN-u, koji je po prvi put u istoriji čovječanstva ispitivao biološke efekate antimaterije; posebno uticaj antiprotona na ćelije raka. Ovo fundamentalno multidisciplinarno istraživanje (uz učešće naučnika iz oblasti fizike, biologije i medicine) je trajalo ukupno 11 godina i stvorilo  osnovu za moguće primjene antimaterije u medicini.
Hajdukovićev naučni rad nije ostao samo u laboratorijama i naučnim časopisima nego je privukao i pažnju svjetskih medija i javnosti. Čak i takvi medijski giganti kao Discovery Channel, BBC i National Geographic su snimali televizijske emisije o Hajdukovićevom radu, a pored toga postoje i brojni intervjui i nezavisni popularni prikazi njegovog rada na različitim jezicima širom svijeta (engleski, ruski, španski, italijanski, francuski, japanski...).  

Pošto je Hajduković i u naučnim radovima i u medijskim nastupima redovno isticao da je crnogorski naučnik, bila je to istovremeno i promocija Crne Gore u svijetu, kako medju naučnicima tako i među ljubiteljima nauke. Jedan od primjera je dolazak televizijske ekipe Discovery Channel u Crnu Goru na izričiti zahtjev Hajdukovića da se ne snima u CERN-u i Ženevi, nego tamo gdje su njegovi korijeni".

Sve ovo, kako napominje Hajduković,  detaljno i jasno potvrđuju brojni priloženi dokazi, koji sadrže kopije izabranih naučnih radova, nekoliko knjiga i primjere svjetske medijske pažnje posvećene profesionalnim ostvarenjima.

 

Radulović, Sekulić, Marojević i Koprivica dobitnici Trinaestojulske nagrade

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 18:48