Ресторан на Врањини, НП Скадарско језеро / - Фејсбук
13/11/2021 u 09:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ресторан на Скадарском jезеру затворен: ЈПНПЦГ кажњено 5.000 еура због набавки без тендера

Прекршаj у вези са овим набавкама утврђен jе инспекциjским надзором, а због кршења Закона о jавним набавкама ово предузеће ће морати да плати казну у износу од 5.000 еура, док jе директорици НПЦГ Jелени Кљаjевић изречена казна од 250 еура

Ресторан на Скадарском jезеру затворен jе приjе мање од мјесе дана због економске неисплативости. Ове сезоне рестораном jе управљало Jавно предузеће за националне паркове Црне Горе, док су претходних година обjектом управљале Плантаже 13. jул, на основу уговора о закупу, од чега су Национални паркови приходовали око 35 хиљада еура годишње, сазнаје Портал Дан.

image

Директорици казна 250 еура

- ДНП ЦГ

Национални паркови, односно, доскорашња предсjедница УО Марина Jочић и директорица JПНПЦГ Jелена Кљаjевић преузимање управљањем рестораном представиле су као несвакидашњи успjех и начин за бољу економску валоризациjу обjекта.

Међутим, како сазнаје Портал Дан, рад ресторана на Врањини током ове сезоне обиљежиле су броjне неправилности.

- Приход коjи jе остварен у наjвећем диjелу отишао jе на зараде више од 30 запослених у ресторану, углавном активиста Демократског фронта коjи су ангажовани почетком сезоне по основу уговора о привременим и повременим пословима, а коjи су имали и до неколико пута веће зараде од стално запослених у овом jавном предузећу. Остатак jе потрошен на набавке коjе су за потребе овог угоститељског обjекта вршене без тендера - наводи наш извор.

Плантаже туже Паркове

Како сазнаје Портал Дан, ЈП Нацонални паркови се суочавају са тужбом од компаније Плантаже.

- JП НПЦГ се суочава и с тужбом коjу су подниjеле Плантаже 13. jул због поништења jавног позива за давање у закуп овог обjекта, али и кривичном приjавом коjу jе против директорице Jелене Кљаjевић и више других лица Специjалном државном тужилаштву подниjело предузеће “Imperia Troy Hotel Group” због кршења Закона о државноj имовини - наводи извор портала Дан.

Колико је неисплатив био ресторан Плантажама говори чињеница да су у току сезоне имали дневне пазаре око 4-5 хиљада еура и изузетно професионалну услугу.

Прекршаj у вези са овим набавкама, сазнајемо, утврђен jе инспекциjским надзором, а због кршења Закона о jавним набавкама ово предузеће ће морати да плати казну у износу од 5.000 еура, док jе директорици НПЦГ Jелени Кљаjевић изречена казна од 250 еура.

image

Ресторан на Врањини, НП Скадарско језеро

- Фејсбук

Ради провјере информације, питања смо упутили Управи за инспекцијски надзор - Одсјеку за јавне набавке, од којих смо добили потрвду.

- Дана 30.9.2021. године извршен jе редовни инспекциjски надзор у складу са петнаестодневним Планом инспекциjских прегледа код субjекта надзора JП за Националне паркове Црне Горе. Инспектор за jавне набавке jе у складу са своjим овлашћењима извршио свеобухватан инспекциjски надзор и увидом у документациjу утврдио поступање супротно одредбама Закона о jавним набавкама у предмету набавке робе - прехрамбени производи за потребе ресторана Национални парк Скадарско jезеро. Наиме, набавке су вршене директним прихватањем фактуре без спроведеног поступка jавне набавке, што jе супротно члану 27 став 3 и чл. 26 став 4 и 5 Закона о jавним набавкама. Поступаjући на оваj начин почињен jе прекршаj из чл. 211 став 1 тачка 2, због чега су издати прекршаjни налози за правно лице на износ од 5.000 еура и за одговорно лице у правном лицу на износ од 250 еура - навели су из Пи-ар службе Управе за инспекциjске послове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:44