/ Фото: М.Н.
13/11/2021 u 12:12 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Родбинске везе у контроли саобраћаја се не смију толерисати

НВО "Нови пут" из Бијелог Поља пита зашто у евиденцији о санкционисаним лицима нема јавних функционера

У саобраћајним незгодама на путевима у Црној Гори је током 2020. године погинуло 48 особа. За нашу малу државу сваки људски живот је злата вриједан, тако да је овај број превелики.

У циљу стварања услова за већу безбједност свих учесника у саобраћају, службеници Центра безбједности Бијело Поље су, након последњих кадровских промјена, одлучно ушли у борбу са незаконитим понашањима у саобраћају, што је за сваку похвалу.

Доласком на чело ЦБ начелника Радована Тончића, командира полиције Слободана Луковића и командира саобраћајне полиције Веселина Бошковића, општи утисак је да је безбједност на путевима у бјелопољској општини подигнута на виши ниво.

Ипак, када је ријеч о овој проблематици, "НВО Нови пут" идентификује три кључна проблема, чије би рјешавање засигурно допринијело још већем смањењу саобраћајних преступа и с њима у вези, незгода са тешким посљедицама.

-Као прво, потребно је да саобраћајна полиција искоријени и сведе на нулту стопу корупцију у својим редовима. Родбинске, кумовске и пријатељске везе у контроли саобраћаја не смију се толерисати, посебно не подмићивање у циљу избјегавања пријављивања и каснијег кажњавања. Редовна унутрашња контрола саобраћаних полицајаца на терену мора створити амбијент да сваки понуђени евро у коруптивне свтрхе истовремено значи кривичну одговорност и суспензију полицијског службеника, али и кажњавање грађанина који тако нешто уради. Поред тога, треба имати у виду да проблем није само корупција, већ и селективно санкционисање, односно несанкционисање грађана. Ми смо мала средина у којој свако сваког зна, због чега позивање на познанство са полицијским службеником, односно некажњавање свог друга, пријатеља, брата или кума, треба елиминисати. Такође, познато је и да међу полицијским службеницима влада снажна колегијалност, која често значи дивљање на улицама под заштитом полицијске значке. Тако нешто је недопустиво - колегијалност и некажњавање у таквим ситуацијама може значити погибију тог колеге или другог учесника у саобраћају, већ одмах иза угла- каже извршни директор НВО "Нови Пут'' Вехбо Чоковић.

Друго, морају се искоријенити коруптивне радње у циљу добијања возачких дозвола. У овим активностима учествују власници ауто-школа, инструктори и полицајци - чланови комисија, који одлучују о томе да ли ће одређени кандидат положити возачки испит. Сваки возач иза чије возачке дозволе не стоји знање и обученост представља потенцијалног убицу на друму-каже он.

-И треће, али не мање важно, је да свест наших грађана мора бити на том нивоу да чланове својих породица, блиска лица, пријатеље и родбину, треба пријавити уколико се одлуче да управљају моторним возилом у алкохолисаном стању или под дејством психоактивних супстанци. Неће им се нанијети штета ако се тако нешто учини, већ спријечити потенцијална саобраћајна незгода у којој они могу изгубити живот, убити или тешко повриједити другог, те провести остатак живота у затвору. Љубав према ближњима се не доказује тиме што ћемо их заштити када неспособни за вожњу сједају у своје аутомобиле, већ управо супротно, спречавајући их да то учине. Ако их не можемо спријечити убеђивањем и молбама, треба их пријавити полицији. Брзо ће схватити да смо им тиме у ствари помогли да нормално наставе свој живот, сачувавши поред њиховог здравље и животе и других.

Зато, НВО Нови пут позива министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића и директора полиције гЗорана Брђанина да одмах крену са реализацијом ове иницијативе, ,,како бисмо сачували наше и животе наших грађана'',-кажу на крају у НВО "Нови пут", додајући да су увијек на страни грађана, правде и закона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:15