Фото: Радио Јадран / -Фото: Радио Јадран
16/09/2021 u 15:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Родитељи негодују: У новском вртићу распуштена предшколска група због короне

Родитељи тврде да о томе нијесу били обавијештени, а в.д. директорица вртића каже да је морала да се консултује са епидемиолошкињом у Дому здравља

Пријем предшколаца у подручној јединици ЈПУ "Наша радост" на Топло, у Херцег Новом од јутрос је обустављен наредних седам дана, будући да је једном дјетету потврђена инфекција корона вирусом.

Како јавља Радио Јадран, стога су сва дјеца, њих око 40, враћена кући.

Дио родитеља негодовао је због тога што нијесу били о томе синоћ обавијештени, међутим в.д. директорица вртића, Тамара Живановић, објаснила је за Радио Јадран да је морала јутрос да се консултује са надлежном епидемиолошкињом у Дому здравља.

Према садашњим информацијама, троје запослених у ЈПУ је позитивно, један запослени је у изолацији, а од дјеце позитивно је њих двоје, док су двоје у изолацији.

- Глушац сматрала је да би та група дјеце бар недјељу дана требало да буде изолована, њена препорука је да не би требало двије недјеље. Обавјештаваћемо родитеље са којима смо у сталном контакту уколико буде било још случајева, будући да све информације морамо преносити министарству - додала је Живановић.

Она је подсјетила да уколико је једно дијете из групе инфицирано, читава група мора бити привремено „распуштена“, што је у складу са актуелним препорукама Института за јавно здравље.

Тамо је, како је додала, прецизирано да, будући да дјеца не носе маске, блиским контактом се сматра свако дијете које је боравило у истој групи у дане процијењеног периода заразности, што је минимум два дана прије појаве симптома.

Она је демантовала поједине наводе да се ђеца задржавају у вртићу све док им тјелесна температура не достигне 38 подиок. То, како је рекла, није могуће, будуће да им се температура мјери на уласку у вртиће.

Са друге стране подсјећа да и даље има родитеља који у вртић доводе дјецу која кашљу, што је у овако деликатној здравственој ситуацији, непрепоручљиво.

Међутим, такви родитељи обично „реплицирају“ да „дјеца немају температуру те да најбоље знају што је добро за њихову дјецу“.

Упркос томе, наставни процес одвија се у складу са планом и програмом. Са друге стране, родитељи који су се обратили Радију Јадран тврде да су групе прекобројне те да се не поштује број дјеце који мора бити у собама, у складу са епидемиолошким мјерама.

В.д. директорица Живановић потврдила је да групе јесу прекобројне, међутим, они раде у складу са ставом ресорног министарства – да се сва дјеца примају и распоређују:

- Трудимо се да поштујемо препоручене мјере исто као и прошле године. Став министарства је да свако дијете које затражи упис, не буде одбијено, тако да ми само слушамо министарство. Бројност је таква каква јесте, ми немамо могућности за проширење али смо се потрудили да обезбиједимо сва дезинфекциона средства. Запослени носе маске, а уколико раде са млађом дјецом, носе визире. Родитељи су обавезни да носе маске приликом доласка, а дјеци се као и до сада дезинфикују руке на уласку - подсјетила је Живановић.

Живановић није жељела да коментарише наводе да је само петнаестак дана од почетка наставне године поднијела оставку на мјесто в.д. директорке ЈПУ "Наша радост".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:03