Markuš / Foto: FACEBOOK
10/11/2022 u 14:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Romski savjet tvrdi da Jovan Markuš podstiče fašizam: Naziva nas Romitima i omalovažava nas

Činjenica je da su određeni Romi pristalice neke od partija, ali to ne treba i ne smije da se koristi za njihovo nipodaštavanje, navodi se u saopštenju Romskog savjeta

Romski savjet u Crnoj Gori podnio je policiji i tužilaštvu prijavu protiv književnika Jovana Markuša, pošto je na društvenim mrežama, kako tvrde, "imao neprimjereno i rasističko ponašanje prema pripadnicima romskog naroda".

Naime, Markuš je na svojim profilima na društvenim mrežama postavio par fotografija učesnika protesta "Ima nas" koji je održan u utorak ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici. 

Iz Rosmkog savjeta tvrde da je time Markuš podstrekivao na fašizam, da je nipodoštavao i omalovažavao Rome. 

- Romski savjet je upoznao i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Sinišu Bjekovića sa javnim objavama izvjesnog Markuša, putem kojih je javno omalovažavao i vrijeđao dvojicu Roma samo zato što su istakli državna obilježja Crne Gore i zato što je objavio fotografiju četvorogodišnje djevojčice i njenog oca S.G. iz Podgorice bez zaštite njenog lica i otvoreno je nacionalno i rasno targetirajući uz omalovažavanje po osnovu pretpostavljene političke orjentacije njenog oca. Markuš je na društvenim mrežama, koje predstavljaju javno mjesto, objavio više objava koje omalovažavaju i ismijavaju Rome i nepotrebno prema njima podsticao negativno i rasističko raspoloženje samo zbog činjenice, da se isti, kao i drugi građani Crne Gore, koriste osnovnim pravima i slobodama što uključuje i pravo na slobodu mišljenja, izražavanja i udruživanja- navodi se u saopštenju Romskog savjeta. 

image
-FOTO: TVITER

Oni tvrde da je činjenica da su određeni Romi pristalice neke od partija, ali da to ne treba i ne smije da se koristi za njihovo nipodaštavanje.

- Njihov lični izbor i opredjeljenje predstavlja se kao manje važan i vrijedan u odnosu na bilo čije drugo mišljenje ili opredjeljenje. Takođe, Markuš za Rome koristi i neprimjeren i neosnovan naziv, koji i vrijeđa, nazivajući ih “Romiti” - tvrde u Romskom savjetu. 

Dalje navode da je Markuš u sklopu fotografije na kojoj su dvojica Roma sa vidljivim crnogorskim državnim simbolima objavio je i fotografiju izvjesne porodice Petrović Njegoš tvrdeći, bez ikakvog razloga i razumnog opravdanja i osnova, da “Romiti” navodno “brane Crne Goru” od te porodice i da toj porodici bilo šta sprečavaju ili ne dozvoljavaju.

image
-FOTO: TVITER

- To nije istina. Kao što ova porodica ima pravo na svoja uvjerenja tako i Romi imaju pravo na sopstvena pri čemu na bilo koji način nijesu osporavali prava drugima, čime Markuš manipuliše i tako podstiče antiromsko raspoloženje u kontekstu već prisutnih društvenih podjela u Crnoj Gori. Da su mladići drugačije boje kože i da nijesu istakli simbole države u kojoj žive, i koju očigledno poštuju, Markuš ih ne bi ismijavao i javno omalovažao niti proglašavao drugorazrednim i manje bitnim u odnosu na druge. Žao nam je što Markuš, kao javna ličnist i intelektualac, ovom prilikom zloupotrebljava i imena i integritet osoba iz časne porodice Petrović Njegoš, prema kojima iskazujemo naše puno poštovanje, bez ozbira na njihova politička, vjerska ili etnička opredjeljenja. Romski savjet u Crnoj Gori je snažno posvećen zaustavljanju i sankcionisanju izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje kao i remećenju javnog reda i mira koje se zasniva javnom ismijavanju i drskom ponašanju prema Romima- zaključuje se u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:20