Са једног од ранијих протеста / - ФОТО: ГИ Сачувајмо ријеке ЦГ
22/10/2021 u 18:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сачувајмо ријеке: За кога ради Министарство капиталних инвестиција?

У недjељу, 24. октобра у 10 часова ће се одржати 40. протест против градње малих хидроелектрана у Барама Краљским

И поред чињенице да jе након протеста у Подгорици 19.9. и захтjева упућених Влади Црне Горе од Покрета Сачуваjмо риjеке Црне Горе издеjствован састанак у просториjама Министарства екологиjе на коjем су поновљени захтjеви мjештана Бара Краљских и представљени докази, чињенице и правна аргументациjа за раскид уговора, надлежна Министарства и даље покушаваjу да читав процес око раскида штетног и незаконитог концесионог уговора скрену са суштине и чињеница на форму, односно мање важне или готово небитне ствари, наводе из Покрета Сачувајмо ријеке Црне Горе.

– Оно што се константно и од почетка избjегавало од стране поjединих државних службеника jе чињенично стање на терену коjе на наjбољи начин демантуjе сву пратећу документациjу концесионара. Прошло jе 15 мjесеци и одржано jе више састанака са одговорним државним представницима, али Министарство капиталних инвестициjа и поред свих доказа и даље не раскида уговоре коjи нарушаваjу основна људска права. Ни нова власт као ни њихови претходници цент jедан нису уложили у обнављање школа, болница, нити за помоћ пољопривредним имањима нити за отварање фабрика. Многи су се због тога иселили и jедино што jе људима преостало jе вода коjу упорно покушаваjу да им отму тзв. инвеститори – наводи се у саопштењу.

Из овог покрета наводе да, нажалост, осим што Влада неће да раскине шетне уговоре, она се прави да не види криминал коjи се дешава у Парку природе Комови.

– Наиме, исти концесионар Мирановић, коjи има елаборат само за риjеку Црњу, почео jе љета 2020., уочи избора, да гради малу хидроелектрану на Честогазу, коjа се чак ни не помиње у том елаборату и за шта нема ниjедну дозволу! Претходно jе, на самом почетку пандемиjе када ниjе било новца за респираторе, од Инвестиционо-развоjног фонда чашћен са 4,5 милиона еура! Мjештани Бара Краљских су тим поводом 30. септембра прошле године предали кривичну приjаву Основном државном тужилаштву у Колашину због уништавања риjеке Честогаз, тj. крађе риjеке коjа припада Парку природе Комови. Тужитељка Шћепановић већ годину дана ради „извиђаj’’ тако што позива различите вjештаке и одуговлачи истражни поступак, умjесто да вjештаци потврде да Честогаз не припада сливу Црње – поручују из овог покрета.

Покрет Сачувајмо ријеке наводи и да, тужитељку не интересуjе ни чињеница да Мирановић нема ниjедну дозволу нити елаборат за ту риjеку, нити jе занима да утврди чињенице коjе jе врло лако могла добити од Хидро-метеролошког завода или из воjних мапа а то jе да jе Црни поток притока Честогазу, а да jе Честогаз притока Љубаштице.

– Она намjерно избjегава да утврди оно што сваки лаик види jер би тиме било jош jедном потврђено да jе елаборат за Црњу израђен на основу нетачних података. На краjу се морамо упитати за чиjе интересе ради Министарство капиталних инвестициjа? Зашто се избjегава раскид уговора за проjекте коjи нарушаваjу људска права и коме иде у прилог да се не покреће судски поступак за крађу риjеке у Парку природе? У недjељу, 24. октобра у 10 часова ће се одржати 40. протест против градње малих хидроелектрана у Барама Краљским – поручили су из овог покрета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:16