Западни Балкан / Западни Балкан - Западни Балкан
24/09/2021 u 18:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Самит Централноевропске иницијативе 3. децембра у Подгорици

Самит је важан тренутак за поновну потврду и јачање заједничке политичке посвећености земаља Западног Балкана европским вриједностима и принципима, као и регионалној сарадњи и имплементацији реформи које су потребне да би регион кренуо напријед

Самит Централноевропске иницијативе одржаће се 3. децембра у Подгорици,  а Црна Гора је јуче копредсједавала заједничким састанком Управљачке платформе за Западни Балкан о образовању и култури и Управљачке платформе за Западни Балкан о истраживању и иновацијама, саопштили су из Министарства просвјете, културе, науке и спорта.

Како наводе, састанком је копредсједавао генерални директор Директората за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова и међународну сарадњу Горан Дробњак, Европску комисију - Генерални директорат за истраживање и иновације представљала је шефица Сектора за придруживање програму Хоризонт Европа Рута Зарнаускаите, док је у име Словеначког предсједавања Савјетом Европске уније учествовао Петер Воласко из Министарства просвјете, науке и спорта.

 - Кључне теме састанка биле су Заједничка Декларација о Агенди Западног Балкана за иновације, истраживање, образовање, културу, омладину и спорт и предстојећи Самит Европска унија - Западни Балкан, који ће се одржати 6. октобра 2021. године на Брду код Крања у Словенији. Поподневни дио састанка био је посвећен иновационим политикама и паметној специјализацији у земљама региона - наводе у овом ресору.

На почетку састанка, Зарнаускаите је похвалила успјешно завршене преговоре између свих земаља Западног Балкана и Европске комисије о придруживању новом оквирном програму за истраживање и иновације Хоризонт Европа. Она се осврнула и на конференцију „Мапа пута научне дипломатије у Југоисточној Европи: СЕЕИИСТ'', која се одржала прошле седмице у Берну, на којој су учествовали сви министри земаља Западног Балкана надлежни за науку.

Поменута конференција била је добра прилика и за билатералне сусрете министара са замјеницом генералног директора за истраживање и иновације Европске комисије Сигне Ратсо, и размјену информација о актуелним темама у области науке, истраживања и иновација.

Петер Воласко, у име Словеначког предсједавања Савјетом ЕУ, нагласио је значај учлањења држава региона у Европску унију, истичући да ће Словенија наставити да даје пуну подршку региону у том правцу.

Дробњак је истакао да ове године обиљежавамо 15 година од успостављања Платформе о истраживању и иновацијама за Западни Балкан, те да ова чињеница најбоље говори о посвећености како Европске комисије, тако и земаља Западног Балкана овом тијелу, које дјелује као центар за размјену информација, заједничких идеја и активности између земаља Западног Балкана, Европске комисије, земаља чланица ЕУ и међународних организација.

Он је искористио ову прилику да искаже снажну подршку Црне Горе спровођењу Агенде за Западни Балкан о иновацијама, истраживању, образовању, култури, омладини и спорту, као и задовољство што је Црна Гора 6.септембра 2021. године успјешно завршила преговоре о приступању новом оквирном програму за истраживање и иновације Хоризонт Европа. Нагласио је да је потписивање споразума о придруживању Црне Горе најамбициознијем оквирном програму за истраживање и иновације у Европи и највећем транснационалном програму такве врсте у свијету, за нашу земљу изузетно важно.

Осигурање врло активног учешћа црногорских институција у Хоризонт Европа програму један је од постављених циљева Министарства просвјете, науке, културе и спорта. У том контексту, а имајући у виду бројне отворене позиве, Министарство је од последњег састанка Платформе организовало Инфо дане и обуке посвећене конкретним позивима.

 - Радујемо се предстојећем Самиту Европска унија - Западни Балкан и спровођењу  Агенде Западног Балкана за иновације, истраживање, образовање, културу, омладину и спорт у наредном периоду -  закључио је Дробњак.

Самит Европска унија - Западни Балкан ће 6. октобра ове године свечано означити почетак активности на имплементацији Агенде Западног Балкана за иновације, истраживање, образовање, културу, омладину и спорт. Самит је важан тренутак за поновну потврду и јачање заједничке политичке посвећености земаља Западног Балкана европским вриједностима и принципима, као и регионалној сарадњи и имплементацији реформи које су потребне да би регион кренуо напријед.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:17