Danilo Šaranović i Stefani Krause / - MUP
08/10/2024 u 11:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šaranović–Krause: Crna Gora sigurno utočište za lica koja su primorana da napuste svoje domove

Crna Gora je decenijama unazad prepoznata kao država širom otvorenih vrata prema izbjeglicama, koje utočište iz ratom zahvaćenih oblasti traže upravo u Crnoj Gori, kazao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović u razgovoru sa Stefanie Krause, vršiteljkom dužnosti šefice predstavništva UNHCR-a u Crnoj Gori.

Na sastanku je konstatovano da Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa UN sistemom i UNHCR-om dugi niz godina daje snažan doprinos stvaranju sigurnog ambijenta za zbrinjavanje i integraciju izbjeglica.

– Crna Gora je decenijama unazad prepoznata kao država širom otvorenih vrata prema izbjeglicama, koje utočište iz ratom zahvaćenih oblasti traže upravo u Crnoj Gori. Kako smo devedesetih godina prošlog vijeka zbrinuli na desetine hiljada izbjeglica iz regiona, tako smo otvorili granice i za državljane Ukrajine – kazao je ministar Šaranović na sastanku.

Šaranović je izrazio zahvalnost na podršci koju UNHCR pruža institucijama u Crnoj Gori, u prvom redu Ministarstvu unutrašnjih poslova, već pune 32 godine.

– Rezultati koje ostvarujemo plod su ne samo naših napora već čvrste dugogodišnje saradnje, koju iz godine u godinu osnažujemo novim projektima i aktivnostima – kazao je Šaranović.

Vršiteljka dužnosti šefice predstavništva UNHCR-a u Crnoj Gori Krause pohvalila je napore Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti politike prema izbjeglicama, ali i tražiocima međunarodne zaštite – azila. Posebno je istakla važnost usklađenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU kada je pružanje privremene zaštite licima iz Ukrajine u pitanju.

Crveni krst Crne Gore: Solidarisati se sa izbjeglicama – držati naša vrata otvorena

– Kancelarija UNHCR-a u Crnoj Gori u Ministarstvu unutrašnjih poslova vidi ključnog partnera kada govorimo o zbrinjavanju i zaštiti izbjeglica, zato vrlo rado pružamo svoju ekspertizu u kreiranju normativnog okvira i sprovođenju aktivnosti na terenu – saopštila je Krause.

Sastanak je bio prilika i da se sagovornici osvrnu na organizaciju zajedničke konferencije povodom obilježavanja 10 godina IBelong kampanje i pokretanja Globalne Alijanse za okončanje apatridije koja će se održati sredinom novembra u Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 11:38