/ FOTO: MINISTARSTVO EKOLOGIJE
24/03/2023 u 09:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sat za planetu 2023

Sat za planetu Zemlju je globalni pokret koji organizuje Svjetski fond za prirodu. Događaj se održava svake posljednje subote u martu

U okviru globalne inicijative Sat za našu planetu i ove godine iz Vlade podsjećaju na negativan uticaj klimatskih promjena i potrebu njihovog ublažavanja kako bi sačuvali životnu sredinu, a time i nas same.

Sat za planetu Zemlju je globalni pokret koji organizuje Svjetski fond za prirodu (WWF). Događaj se održava svake posljednje subote u martu, podstičući pojedince, zajednice i preduzeća da ugase električnu rasvjetu koja nije neophodna, na jedan sat, kao simbol posvećenosti planeti.

- Sat za planetu Zemlju počeo je kao događaj gašenja svjetla u Sidneju 2007. godine, a od 2010. godine se ovoj inicijativi pridružila i Crna Gora. U ovoj akciji bi svi trebali da uzmemo učešće, tako što ćemo sjutra, 25. marta od 20:30 do 21:30 časova simbolično ugasiti svjetla, u cilju podizanja svijesti o važnosti štednje energije. Cilj ove kampanje je podizanje svijesti građana o uticaju klimatskih promjena, kako bi svojim djelima uticali na donosioce odluka da odgovorno primjenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promjena - navodi se u saopštenju.

Kako bi doprinijeli smanjenju potrošnje energije i zagađenja koje nastaje njenom proizvodnjom, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će ugasiti svjetla na 60 minuta, i poslati snažnu poruku  građanima da je vrijeme da obratimo pažnju na prirodu, kao i da gašenje nepotrebnog svijetla i uređaja koji nam nijesu neophodni treba da postane naša svakodnevna rutina.

- Krajnje je vrijeme da postanemo ,,zeleni potrošači’’ i da proizvodimo i trošimo racionalno. Klimatske promjene su zajednička briga čovječanstva i neophodno je djelovanje svih društvenih činilaca kako bi se ublažile njihove negativne posljedice i na taj način obezbijedio integritet svih ekosistema i zaštita biodiverziteta. Za suočavanje sa izazovima klimatskih promjena od presudnog je značaja povećanje svijesti javnosti, učešća javnosti i pristupa javnosti informacijama kao i saradnje na svim nivoima - navodi se u saopštenju.

Još jednom pozivaju sve građane Crne Gore da zajedno sjutra veče, od 20:30 časova do 21:30 časova, ugasimo svjetla, kako bismo dali doprinos oporavku prirode, a ona će nam sigurno uzvratiti zdravijim i boljim mjestom za život.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:57