/ - FOTO: IPE
01/06/2023 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Sjednica Savjeta RTCG: Boris Raonić ponovo izabran za generalnog direktora

Članica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković napustila je sjednicu, negodujući što je Raonić uvršen na listu kandidata kao i drugi.

Članovi Savjeta RTCG na današnjoj sjednici odlučili su da ponovo razmatraju koga će od prijavljenih kandidata na starom konkursu iz 2021. imenovati za generalnog direktora. Nakona toga ponovo je za generalnog direktora izabran Boris Raonić.

Članovi su birali između četiri kandidata: Borisa Raonića, Nikole Markovića, Milutina Stijepovića i Srđana Čovića. 

Članica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković napustila je sjednicu, negodujući što je Raonić uvršen na listu kandidata kao i drugi, javlja portal RTCG.

Na održanoj sjednici Savjeta Radio televizije Crne Gore na kojoj se raspravljalo i izjašnjavanju o imenovanju generalnog direktora RTCG nakon pravosnažne presude Višeg suda, koji je proglasio nezakonitom odluku o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG..

Članovi savjeta RTCG glasali su na postavljeno pitanje u formi predloga predsjednika Savjeta Veselina Drljevića "da li ste za poništenje konkursa za izbor generalnog direktora raspisanog 17.juna 2021. godine, koji je rezultirao izborom Borisa Raonića za generalnog direktora".

Tri člana Savjeta glasala su za, tri protiv, dok je jedan bio uzdržan.

Zatim se glasalo za predlog o tome da se postupak izbora generalnog direktora vrati na prethodni korak odnosno na konkurs iz 2021. godine. 

Protiv ovog predloga je bila Marijana Camović Veličković potpredsjednica Savjeta , uzdržana je bila Milica Špajak, dok je pet članova Savjeta glasalo da se generalni direktor bira iz redova kandidata iz 2021.

Sjednici je prisustvuje sedam članova Savjeta.

Članica Savjeta Amina Murić ranije je zatražila da se sjednica zatvori da bi se izbjeglo manipulisanje činjenicama.

Član Savjeta Predrag Miranović istakao je da će na jednak način da govori bez oobzira da li je sjednica otvorena ili zatvorena za javnost.

Članica Savjeta Marijana Camović Veličković kazala je da je protiv da se sjednica zatvori jer Boris Raoni nije više direktor od juče i u ovom momentu javni servis više nema direktora.

- Ovo je najvažnije pitanje o kome je Savjet raspravljao za svog mandata. Želim da ljudima bude neprijatno kad se budu o Raoniću izjašnjavali uprkos sudskoj presudi ovakvoj kakva je. Imate nedvosmislenu sudsku presudu i ne treba da ga stavite na listu - istakla je Camović.

image
- FOTO: IPE

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević kazao je da ne vidi razlog zašto bi se osjećao neprijatno.

- Ne znam što bih se ja osjećao neprijatno zbog svog glasanja, malo ste požurili sve da su tvrdnje i tačne. Molim vas da ne budete sigurni toliko u to što pričate i da se ogradite jer nikad iz ovog Savjeta nije nista skriveno.

Članovi Savjeta nijesu imali većinu od šest članova kako bi bio usvojen predlog da se sjednica zatvori za javnost. Za taj predlog glasala su četiri člana, dva su bila protiv, a jedan uzdržan.

Pravnik RTCG Željko Mićović je rekao da je presuda Višeg suda jasna u dispozitivu, te da Savjet RTCG danas treba da donese odluku kojom poništava odluku o imenovanju Raonića.

Ni u kom slučaju, rekao je, ne žele da dovedu članove Savjeta u krivičnu odgovornost ne postupajući po presudi. Kazao je da je u obrazloženju navedeno nešto što je i pravnicima i laicima nejasno.

Advokatica Zorica Đukanović smatra da presuda kao pravosnažna odluka mora da se ispoštuje i da će se kroz reviziju pokazati sve nepravilnosti i nezakonitosti koje se nalaze u presudi.

Rekla je da je donesena presuda u suprotnosti sa praksom Vrhovnog suda.

Camović Veličković kazala je da smatra izuzetno problematičnim mišljenje pravne službe, odnosno Mićovića.

Rekla je da ih navodi da, uprkos eksplicitno navedenoj presudi, stavi na listu za izbor Borisa Raonića.


image
- FOTO: IPE

 

Članica Savjeta Milica Špajak je kazala da je najbolje rješenje da se ponisti konkurs i organizuje ponovni..

Preporučuje da se onda sad svi koji žele ponovo prijave.

Poništena je odluka o imenovanju Raonića za generalnog direktora RTCG.

Na dnevnom redu su rasprava i izjašnjavanje o pravosnažnoj presudi Višeg suda, koji je proglasio nezakonitom odluku o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.

Druga tačka dnevnog reda je rasprava i izjašnjavanje o poništenju Odluke o imenovanju generalnog direktora.

Kako je saopšteno, Savjet će danas raspravljati i izjašnjavati se i o imenovanju generalnog direktora RTCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:18