Сједница савјета РТЦГ / - ФОТО: Иван Петровић ИПЕ
15/07/2021 u 13:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјет РТЦГ: Радницима коjи су изгубили спор повећати броj рата

Представница радника Jелица Пантовић каже да су њихова уставна права дискриминисана

Савjет РТЦГ упутиће приjедлог генералном директору да се повећа броj рата у коjима би радници коjи су изгубили судску пресуду могли да исплате своjа дуговања.

Наредне седмице ће трочлана делегациjа,  коjу ће чинити по jедан члан из Синдиката, Савjета и Менаџмента покушати да са jавним извршитељем пронађу наjмање болно рjешење за раднике, за коjе jе неспорно да дуг коjи jе пресуђен мораjу да врате

Како преноси портал РТЦГ, сви су сагласни да би требало детаљно испитати како jе дошло до толиког дуга коjи сада радници треба да плате.

Радници су изгубили спор, блокиран им jе рачун, мораjу да врате новац - то jе jасно. Представница радника Jелица Пантовић каже да су њихова уставна права дискриминисана.

"Сада се поново догађа, постоjе двиjе тарифе, коjе су неповољне. Адвокати могу нешто да траже, али ваљда постоjи држава коjа треба да обузда незаjажљивост нечиjу”, каже Пантовић.

Ниjе наjjасниjе колико новца, коме и, што jе наjважниjе за раднике, како да га врате. Но то ће већ почетком сљедеће седмице покушати да дефинише трочлана делегациjа коjу ће формирати нови Савjет РТЦГ, казао jе предсjедник тог тиjела Веселин Дрљевић.

"Jа ћу да идем да молим да нам то одложе, да покушамо да договоримо детаље отплате дуга", рекао jе он.

Радио-телевизиjи jе са рачуна скинуто 255 хиљада еура. Адвокат се ниjе могао наплатити од запослених, па jе фактуру доставио Радио-телевизиjи Црне Горе, на то jе имао законско право, а и договор са претходним, директором Радованом Миљанићем, казао jе садашњи Божидар Шундић.

Савjет jе формирао Комисиjу коjа ће пратити валидност документациjе приспjеле на конкурс за генералног директора РТЦГ, а коjу ће чинити правници куће Ирена Вешовић и Иван Лазовић, и чланови Савjета Мариjана Цамовић Величковић, Амина Мурић и Филип Лазовић. Подсjетимо конкурс jе расписан 18. jуна, а приjаве се достављаjу до 19. jула

"Ово ниjе приватни новац и он мора да се врати Радио-телевизиjи. Jа се залажем и даћу допринос да се спор риjеши и да ми врло коректно помогнемо колико можемо радницима", рекао jе Шундић.

Предсjедник Савjета Веселин Дрљевић саопштио jе да ће и Савjет урадити све да помогне радницима РТЦГ коjи су ушли у таj судски спор. Али jе изричит: "Савjет ће сигурно само по закону радити, другачиjе не би ни могли, jер завршићемо тамо гдjе нико не би желио".

Ради се о изузетно комплексном случаjу коjи треба до детаља преиспитати, сматра чланица Савjета Мариjана Цамовић Величковић. Чини се да jе спор завршен неправедно према радницима. Судски трошкови невjероватно су велики.

"Кад би сваки адвокат по jедном спору зарађивао четвртину милиона еура, они би били наjбогатиjи слоj друштва. То би требало приспитати. Нико не спори основ да се те паре мораjу вратити, али jе моjа препорука да се повећа броj тих рата и да се камата не наплаћуjе сопственим радницима коjи су ипак запослени ове куће", навела jе Цамовић Величковић.

Члан Савjета Боjан Баћа каже да су у РТЦГ упали као падобранци, те да се упознаjу са свим што се дешава.

"Мислим да jе наша морална дужност, а и плаћени смо да се посветимо овоме. Jа бих био задовољан када би стране могле да се усагласе око цифара. Да знамо шта се коме тражи,” рекао jе Баћа.

Док то не утврде, Савjет, каже Дрљевић, неће сjедjети скрштених руку. Предложиће генералном директору да се могућност исплате дуга повећа са 36, на 60 рата.

– Jа сада обећавам да ћу дати налог да се на 60 рата то исплати, преко тога нема ни мање ни више. Али хоћу да ме савjет обавеже да разговарам и да донесем такву одлуку. Све по Закону – рекао jе Шундић.

На Савjету се разговара и о радницима, коjи су, усљед умањења стартног диjела зараде, оштећени и чекаjу наплату потраживања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:38