Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija / - MPNI/ FACEBOOK
04/05/2024 u 16:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šćepanović: Fokusirati se na poboljšanje statusa prosvjetnih radnika

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) treba da se fokusira na poboljšanje statusa prosvjetnih radnika, kao i na strategije kojima će nastavnički poziv učiniti privlačnim za mlade, ocijenili su iz Mreže mladih Sindikata prosvjete (SPCG).

Predsjednica Mreže mladih SPCG Ivana Šćepanović kazala je da rad MPNI u proteklih pola godine obećava i da se, kako je navela, taj resor konačno bavi problemima prosvjetnih radnika i unapređenju vaspitno-obrazovnog procesa u Crnoj Gori.

- U kratkom vremenu vidimo rezultate. Mi u Sindikatu smo to prepoznali i želimo da i MPNI u nama vidi iskrenog socijalnog partnera sa kojim će u narednom periodu dodatno unaprijediti saradnju na opštu dobrobit prosvjetnih radnika i obrazovanja - rekla je Šćepanović agenciji MINA.

Ona je istakla da u SPCG cijene sve aktivnosti koje su predstavnici Ministarstva realizovali do sad, a posebno što su uvažili indikatore vezane za prevoz prosvjetnih radnika.

- Oblast na koju bi MPNI trebalo da se fokusira je svakako poboljšanje statusa prosvjetnog radnika, strategije kojima će nastavnički poziv učiniti privlačnim za mlade ljude, donošenje akta o minimumu procesa rada tokom štrajka, uvođenje protokola o zaštiti nastavnika od nasilja - kazala je Šćepanović.

Prema njenim riječima, SPCG, kao najsnažniji granski sindikat koji zastupa interese zaposlenih u prosvjeti, posvećen je rješavanju problema prosvjetnih radnika i unapređenju obrazovnog sistema.

- Nepoštovanje našeg najvažnijeg dokumenta – Granskog kolektivnog ugovora (GKU) od sadašnje Vlade i MPNI je dodatno pogoršalo položaj prosvjetnih radnika u Crnoj Gori, što je i dovelo do toga da smo svoja prava morali da branimo protestom i na kraju štrajkom - navela je Šćepanović.

Kako je kazala, kompromis do kojeg su došli i na koji su pristali bio je više da djeca, prema kojoj prosvjetni radnici imaju odgovornost, ne trpe zbog odluke Vlade.

- Tako da najavljeno povećenje zarada neće umnogome poboljšati materijalni položaj nastavnika, ali je naša borba pokazala da su prosvjetni radnici složni, odgovorni i da Sindikat prosvjete ima veliku snagu koju bi mnogi drugi sindikati poželjeli - rekla je Šćepanović.

Ona je istakla da je jedna od poruka za Vladu i MPNI da samo zadovoljan nastavnik može da doprinese dobrom obrazovnom sistemu u Crnoj Gori.

Šćepanović je kazala da se prosvjetni radnici u Crnoj Gori susreću sa nizom problema, a jedan od ključnih je svakako urušeno dostojanstvo i ugled.

- Nekada su prosvjetni radnici zauzimali posebno mjesto u društvu, što danas nije slučaj - dodala je Šćepanović.

Prema njenim riječima, sve je to prouzrokovano nizom problema.

- A to su česte reforme u obrazovanju koje nijesu dobre, preopterećenost nastavnika administracijom, loš ekonomski položaj – plata koja je ispod prosjeka, previše slobode koju učenik uživa i roditelji koji se miješaju u rad nastavnika - navela je Šćepanović.

Ona je naglasila da su sve češći slučajevi nasilja nad nastavnicima.

- A tu je i političko zapošljavanje i nepotizam, ugovori na određeno vrijeme, kriterijumi koji ne postoje pri zapošljavanju, nedostatak sredstava za rad, neatraktivnost nastavničke profesije, što za rezultat ima nestručnu zastupljenost nastavnika - rekla je Šćepanović.

Kako je kazala, problema je mnogo i zato je potrebno vrijeme, posvećenost, trud i rad svih subjekata u obrazovanju da bi oni bili riješeni.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija: Štrajk prosvjetara vođen političkim interesima Sindikata

Šćepanović je upozorila da je nastavnički poziv sve manje privlačan mladima.

Prema njenoj ocjeni, jedni od ključjih razloga za to su urušen ugled i dostojanstvo prosvjetnog radnika, predrasude i osude javnosti, kao i loš ekonomski položaj.

- Na to nas upućuje i činjenica da trenutno imamo deficit nastavnika prirodnih nauka (i to od 478 nastavnika matematike, 163 je nestručno zastupljeno) ali i deficit vaspitača, učitelja - objasnila je Šćepanović.

Kako je navela, u prilog toj činjenici su i saznanja da je mali broj maturanata koji će se opredijeliti za nastavnički poziv.

- Sve ovo je, možemo reći, i rezultat nedovoljne zainteresovanosti i posvećenosti svih prethodnih Vlada za obrazovanje u Crnoj Gori - smatra Šćepanović.

Ona je ocijenila da je potrebno uvesti određene startegije kako bi se mladi motivisali i kako bi najbolji srednjoškolci upisivali nastavničke fakultete.

- Treba sprovesti dobru, temeljnu reformu i uključiti ljude iz učionice da rade na njoj. Otvoriti katedre za hemiju, nove studijske programe za obrazovanje nastavnika matematike i fizike, stipendirati one koji upisuju deficitarne smjerove - dodala je Šćepanović.

Kako je rekla, treba pomoći mladima u prosvjeti u rješavanju stambene neobezbijeđenosti, a potrebno je i obezbijediti sigurnost posla nakon završenog fakulteta.

Šćepanović je kazala da je sve što je SPCG u septembru tražio štrajkom upozorenja, sigurno nešto što bi rad u prosvjeti učinilo atratktivnijim.

Kako je navela, oni su tražili da se vrati ugled obrazovnog sistema i dostojanstven status prosvjetnog radnika, kao i da se obezbijedi zaštita zaposlenih od nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu.

- Da se izmjenama Zakona o štrajku omogući zaposlenima u prosvjeti ustavno pravo na štrajk, da se riješi problem troškova prevoza zaposlenih u prosvjeti, da se zapošljavanja u prosvjeti oslobode od uticaja politike tako što će se vratiti kriterijumi prilikom zapošljavanja - dodala je Šćepanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 03:52