Дамир Шеховић састао се са представницима Синдиката просвjете / - SKUPSTINA
10/07/2021 u 14:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеховић: Сарадња Скупштине и Синдиката просвjете од посебне важности

На састанку се разговарало о одређеним законским рjешењима из области просвjете и постоjању потребе за предлагањем измjена закона из ове области, конкретно о измjени члана 107 Закона о стручном образовању

Предсjедник Одбора за просвjету, науку, културу и спорт др Дамир Шеховић састао се са представницима Синдиката просвjете Црне Горе Славком Бошковић, в.д. предсjедника Синдиката просвjете Црне Горе, и Николаjем Кнежевићем, потпредсjедником Синдиката просвjете Црне Горе, саопштено је из службе за односе са јавношћу.

На састанку, коjи jе одржан на захтjев Синдиката просвjете Црне Горе, разговарало се о одређеним законским рjешењима из области просвjете и постоjању потребе за предлагањем измjена закона из ове области, конкретно, о измjени члана 107 Закона о стручном образовању, немогућности примjене наjновиjих измjена и допуна Општег закона о образовању и васпитању, коjе се односе на избор директора и школских/управних одбора, као и на неопходност стварања законских услова за извођење васпитно-образовног процеса у посебним условима пандемиjе.

image

Представници Синдиката просвјете

- SKUPSTINA

Када jе у питању средње стручно образовање, представници Синдиката су упознали предсjедника Одбора са намjером да предложе измjене Закона о стручном образовању с циљем усклађивања седмичне норме часова у установама средњег општег и стручног образовања са нормом часова у основним школама, како би се довели у jеднак положаj сви наставници у Црноj Гори.

- Када jе риjеч о недавно усвоjеном Закону о измjенама и допунама Општег закона о образовању и васпитању, представници Синдиката су изразили боjазан да ће рок од 30 дана, коjи jе предвиђен за избор директора у свим jавним образовно-васпитним установама, изазвати конфузиjу, у смислу већ присутне дилеме око потребе доношења нових аката о систематизациjи у установама, имаjући у виду да се законом прописуjу другачиjи услови за избор директора, због чега су мишљења да jе било потребно одложити примjену Закона о измjенама и допунама Општег закона о образовању и васпитању до 1. септембра текуће године. Том приликом су изниjели своj jасан став да jе оптимално рjешење враћање на стари систем, по коjем наставничко виjеће предлаже, а школски одбор бира директоре, уз сагласност министра просвjете - наводе у саопштењу.

Такође jе указано на проблем непостоjања законске норме коjа се бави извођењем онлаjн наставе и оцjењивања, али и других подзаконских аката коjи би детаљниjе разрадили поменуту проблематику.

Предсjедник Одбора за просвjету, науку, културу и спорт др Дамир Шеховић jе уз подсjећање на важност сарадње Синдиката просвjете Црне Горе и Скупштине Црне Горе, предложио да Синдикат Скупштини, односно надлежном Одбору за просвjету, науку, културу и спорт, упути конкретне инициjативе у форми предлога измjена одговараjућих закона, у односу на сваку тему коjа jе била предмет разговора на састанку, након чега би чланови Одбора имали прилику да се са истима упознаjу и размотре их на некоj од наредних сjедница Одбора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:49