Društvo defektologa / - FOTO: FEJSBUK
03/03/2024 u 21:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sekcija specijalnih pedagoga: Nadležni da prepoznaju značaj naše profesije

Naš stav je da poseban akcenat treba staviti na programe prevencije i rane intervencije kroz čiju realizaciju uz stručnu podršku specijalnih pedagoga,kako bi školski timovi osnaživali djecu i adolscente, sa ciljem da se rizik od ispoljavanja neprilagođenog ponašanja na vrijeme uoči i tretira, navodi se u saopštenju

Iz Sekcije specijalnih pedagoga saopštili su da očekuju od nadležnih da prepoznaju značaj ove profesije kako bi konačno dobili mjesto u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Navode da smo svjedoci da se u našem društvu sve češće susrijećemo sa vršnjačkim nasiljem, djeca i mladi vrše sve teža krivična djela, spušta se granica maloljetnika koji konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance, neprimjerno ponašanje susrijećemo na svakom koraku, a društvo je sve više i više zbunjeno, roditelji su zabrinuti i stvara se utisak da nemamo kapaciteta da se na odgovoran, posvećen i stručan način izborimo sa ovim izazovima.

Iz svih tih razloga, kako su kazali, "žele da objasne ko su specijalni pedagozi i zašto su kadar koji je potpuno neprepoznat u svim stručnim krugovima."

- Svi znamo šta znači pedagog, ali ko su specijalni pedagozi,uvjereni smo da šira javnost nije upoznata. Iz samog naziva vidimo da je u pitanju nešto „specijalno“, a u stvari fokus našeg rada su socijalni aspekti, odnosno. sociljalne relacije. Ovo samo po sebi znači da smo usmjereni na „ponašanje“,  kako odraslih, tako i djece.  Sad već sigurno shvatate zašto smo neophodni našem društvu - naveli su u saopštenju.

Dodaju "da iskazuju žaljenje što su primorani da na ovaj način skrenu pažnju na značaj profesije specijalni pedagog, odnosno defektolog - specijalizovan za prevenciju i tretman  poremećaja ponašanja."

- Smatramo da možemo značajno doprinijeti smanjenju  uzroka, kao  i posledica delinkventnog ponašanja naše djece i da je uključivanje  specijalnih pedagoga u obrazovni sistem prijeko potrebno, jer upravo specijalni pedagozi  su najkompetentniji  da  rešavaju  probleme  djece i mladih  koji su u riziku ili već pokazuju poremećaje u ponašanju.  Naše obrazovanje čini nas kompetentnim   da u najranijoj fazi prepoznamo i preduprijedimo širok spektar poremećaja u ponašanju školske populacije, uključijući i one, koji impliciraju kriminogenom ponašanju - dodali su.

Ističu da je zvanje specijalni pedagog većina članova Sekcije  stekla na  Državnom  fakultetu za edukaciju i specijalnu rehabilitaciju u Beogradu,odnosno, na bivšem Defektološkom fakultetu, i da smo osposobljeni  da se bavimo vaspitanjem i prevaspitavanjem lica sa poremećajem u ponašanju, da radimo na prevenciji, otkrivanju, dijagnosticiranju,tretmanu djece, mladih i odraslih lica, kao i socijalnom integracijom,uz savjetovanje roditelja/ staratelja,primjenjujući metode modifikacije, prevashodno individualnog ali i metoda grupnog rada i dr.

Rad obavljaju kako su kazali u Centrima za socijali rad, ustanovama socijalne i dječije zaštite, ustanovama zavodskog i nezavodskog tipa, UIKS-u,sudovima, tužilaštvima  i  policiji.

- Svjesni ste, kao i mi, da kad se propusti preventivno djelovanje, ostaje nam na žalost, samo borba sa posljedicama, što potvrđuju aktuelna dešavanja - navode iz udruženja.

Iz navedenih razloga, kako dodaju, "naš stav je da poseban akcenat treba staviti na programe prevencije i rane intervencije kroz čiju realizaciju uz stručnu podršku specijalnih pedagoga,kako bi  školski timovi osnaživali  djecu i adolscente, sa ciljem da  se rizik od ispoljavanja neprilagođenog ponašanja na vrijeme uoči i tretira."

- Stoga smatramo da je profesija specijalnog pedagoga jednako važna, kao i struka psihologa, pedagoga i socijalnog radnika i ovom prilikom željeli smo  da javnost upoznamo sa profesijom specijalnog pedagoga u nadi da će i neko od nadležnih prepoznati značaj kako bi konačno specijalni pedagozi u Crnoj Gori dobili mjesto u sistemu obrazovanja i vaspitanja  - naveli su.

Napominjemo da smo inicijative za sastanke upućivali na razne adrese međutim, sluha od onih koji su odlučivali i koji sad odlučuju  za  sada, za nas nema. Sa puno entuzijazama u nadi da će neko prepoznati značaj struke, nastavićemo sa upoznavanjem javnosti sa značajem zvanja  defektolog - specijalizovan za prevenciju i tretman  poremećaja ponašanja, zaključili su u saopštenju.

 

                                                                                     

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                      

 

                                                                                                                                            

                                                                                                                                                                                                                                                                         

 

                                                                                                                       

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 18:32