Александар Секуловић
01/07/2021 u 14:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Секулић: Министарство здравља имплементира ЕУ стандарде за припрему Дигиталног КОВИД Сертификата

Додаје да намјера Владе Црне Горе и Министарства здравља јесте да, уз партнерски однос са ЕУ, у наредном периоду Црне Гора приступи заједничком DCC Европске Уније

Министарство здравља имплементира ЕУ стандарде за припрему Дигиталног КОВИД Сертификата (DCC)

- У складу са приоритетима у одговору на кризу изазвану САРС-ЦОВ-2 пандемијом, Министарство здравља је у финалној фази припреме инфраструктуре и извора података који ће бити носиоци Дигиталног КОВИД Сертификата (DCC). Током овог процеса, Министарство здравља Црне Горе је пратило потребне параметре који би били компатибилни са стандардима које ће захтијевати ДЦЦ у земљама чланицама Европске Уније- навео је директор Директората за дигитално здравље у Министарству здравља Александар Секулић.

Додаје да  паралелно са припремом обједињених информација о вакциналном статусу, датуму евентуалног оболијевања од САРС-КОВ-2 вируса и датума ПЦР тестирања, што су кључни подаци који чине Дигитални Цовид Сертификат, Директорат за дигитално здравље  ради и на имплементацији софтверског рјешења - мобилне апликације која ће бити носилац самог сертификата.

-Са безбједоносног аспекта, кључна особина DCC биће енкрипција отвореним кључем у виду QR кода, који, са једне стране, омогућава широк спектар употребе сертификата у свакодневном животу или код путовања, а са друге стране гарантује висок ниво безбиједности података. Важно је напоменути да ће овакав дигитални алат бити валидан само уз важећи идентификациони документ, личну карту или пасош. Очекујемо да ће процес бити реализован током јула мјесеца. 22. Јуна 2021. путем видео линка, одржан је Технички састанак Европске Комисије са земљама Западног Балкана и Турском на тему ЕУ DCC. Представници ЕК подијелили су информације о могућности да и позване земље испуне одређене услове како би могле интегрисати свој систем са системом ЕУ-наводи он.

Додаје да намјера Владе Црне Горе и Министарства здравља јесте да, уз партнерски однос са ЕУ, у наредном периоду Црне Гора приступи заједничком DCC Европске Уније, "што сматрамо значајним са аспекта безбиједности грађана, али и доступности праћења кретања епидемије и ефикасног и цјеловитог одговора на даљи ток саме пандемије".

-У времену у којем правовремени и тачни подаци чине разлику између управљања пандемијом и пандемијске стихије, Дигитални Цовид Сертификат ће омогућити, како систему, тако и сваком појединцу, осјећај сигурности и безбиједности.Уз напоре које Министарство здравља улаже како би у Црној Гори увијек било довољно безбиједних и квалитетних вакцина, као и опредијељеност да се што већим обухватом тестирања грађана током туристичке сезоне прати дословце сваки случај заражавања, јасно је да ће алат као што је DCC бити кључни елемент у намјери да се што прије вратимо нормалним животним навикама-поручио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

23. septembar 2021 13:11