/ ФОТО: ТВИТЕР УПРАВЕ ПОЛИЦИЈЕ
01/09/2021 u 13:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секуловић: Постоје екстреми са обје стране

Директор Управе полиције Зоран Брђанин казао је да се о безбједности као о апсолутној категорији не може говорити

Министарство унутрашњих послова и Управа полиције ће дати све од себе да та сигурност буде загарантована, поручио је ресорни министар Сергеј Секуловић. Он је рекао да су оперативним радом дошли до сазнања да постоје екстреми са обје стране који имају одређене планове који потенцијално могу да изазову проблеме.

Секуловић је новинарима на радном доручку саопштио да су скупови за 3. и 4. септембар, у организацији Црногорске православне цркве, пријављени, а да за 5. до сада нијесу, али да очекује да ако се деси спонтано окупљање да протекне мирно.

На питање да ли ће одлука о евентуалној забрани било ког скупа бити донијета на сједници Вијећа за националну безбједност, Секуловић је одговорио да је забрана крајња мјера.

- Потрудићемо се максимално да се тако нешто избјегне- поручио је он и додао да не зна тачан датум одржавања сједнице Вијећа за националну безбједност.

Секуловић је казао да се безбједносне процјене за Цетиње раде из сата у сат.

- Генерално гледано безбједносна процјена није повољна. Поставља се суштинско питање да ли је до те мјере неповољно да се скупови забране, или ћемо дозволити да грађани користе своја Уставом загарантована права- рекао је Секуловић.

Он је истакао да забране могу да буду краткорочно рјешење, али да је то гушење слобода. Према ријечима Секуловића, медији и сви други актери на друштвено-политичкој сцени могу да олакшају или отежају.

На питање због чега не могу да сузбију нападе на новинаре, он је одговорио да је сваки напад на новинара из угла МУП-а у посљедњих девет мјесеци истражен.

- Дајте ми један једини случај у посљедњих девет мјесеци који је игнорисан. Ја тврдим да није ниједан- рекао је Секуловић.

Директор Управе полиције Зоран Брђанин казао је да се о безбједности као о апсолутној категорији не може говорити.

- Ми гарантујемо људима безбједност у објективним условима. Можемо гарантовати безбједност и ми ћемо радити свој посао- поручио је Брђанин.

Неки скуп, како је појаснио, прекида се у оном тренутку када постоји извјесност да ће се нешто десити, или се дешава.

- Трудимо се да као полиција не будемо повод за додатно усложњавање ситуације- казао је Брђанин.

Он је рекао да ће, уколико предсједник Црне Горе Мило Ђукановић најави одлазак на Цетиње, предузети мјере да сачувају његову безбједност, као и свих штићених личности.

Он је додао да значајан број узнемирења јавности не изазивају догађаји, него њихова интерпретација. Брђанин је навео да информације да у раду Оперативног штаба и полиције постоје проблеми нијесу тачне.

Он је казао да није тачно да је велики проблем неискуство руководног кадра, јер су ти људи руководили највећим скуповима у Црној Гори и да су то професионалци.

Упитан да прокоментарише саслушавање због штампања мајица са ликом Светог Петра Цетињског, он је рекао да је у питању била контрола и да је утврђено да нема ништа спорно, као и да су мајице враћене.

Државни секретар у МУП-у Зоран Миљанић казао је да ће полиција бити на Цетињу да буде гарант сигурности свих грађана без обзира на то којој цркви или партији припадају.

- Она ће обавити своју Уставом дату надлежност- навео је Миљанић.

Он је казао да посебну одговорност имају сви политичари који непозвани дођу на Цетиње, небитно на ком скупу буду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 13:25