Photo by Hush Naidoo Jade Photography on / - PHOTO BY HUSH NAIDOO JADE PHOTOGRAPHY ON
23/06/2023 u 14:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SIDCG: Ćorić i Nikolić sa svojim timom da podnesu ostavke

SIDCG djeli mišljenje i podžava stavove Uduženja doktora opšte i porodične medicine Crne Gore

Glavni odbor Sindikata izabranih doktora Crne Gore obratio se saopštenjem u kojem traži ostavke nadležnih.

-SIDCG djeli mišljenje i podžava stavove Uduženja doktora opšte i porodične medicine Crne Gore. Ponašanje Državne  sekretarke Ministarstva zdravlja, VD Direktora direktorata za ZZ kao i samog ministra koji već duže vrijeme iznose neprihvatljive i neutemeljene stavove na štetu Primarne Zdravstvene Zaštite je veoma štetno pogotovo jer može imati za rezultat konfrontaciju pacijenata i lhekara - navode u saopštenju.

Smatraju da "državna sekretarka je sa timom mladih ambicioznih pravnika,koji su bez dovoljno znanja o PZZ, napravila veliku štetu ukupnom sistemu zdravstvene zaštite onemogućavajući ID da rade na najznačajnijem segmentu, prevenciji  hroničih nezaraznih bolesti kao i na sprečavanju njihovih komplikacija".

-Izgleda da ni to nije bilo dovoljno nego je pred ukupnom crnogorskom javnošću uvrijedila sve ljekare PZZ konstatacijom da ne zaslužuju ni plate koje sada primaju. Jednim potezom olovke ovaj tim je poništio reformu PZZ koja se sprovodi već 15 godina umjesto da zajedno sa strukom sagledaju dosadašnje rezultate i predlože rješenja za dalje unapređenje oni obesmišljavaju postojanje ID. Doktorka je izgleda zaboravila da je projektovani cilj PZZ da zadovolji 80% zdravstvenih potreba građana Crne Gore a ona nas svojim činjenjem udaljava od tog cilja i slabi sistem javnog zdravstva jer bez jake primarne zdravstvene zaštite nema ni jakog zdravstvenog sistema- ističu oni.

Dodaju da je " sve veći broj naših pacijenata zadovoljenje svojih zdravstvenih potreba traži u privatnim zdravstvenim ustanovama jer ne mogu da ih zadovolje u javnim zdravstvenim ustanovama".

-Zbog svega navedenog u ovom saopštenju i u svim  našim dosadašnjim obraćanjima javnosti i svega što je navedeno u saopštenju strukovnog udruženja doktora PZZ pozivamo sekretarku Slađanu Ćorić i od skoro vd generalnog direktora direktorata ZZ Radovana Nikolića da zajedno sa svojim timom podnesu ostavke i time prestanu da nanose nepopravljivu štetu zdravstvenom sistemu Crne Gore- smatraju oni.

Prema njihovim riječima, nakon brojnih uvreda i represije koja se sprovodi javno ka bijelim mantilima u Crnoj Gori poslednjih mjeseci od strane gore pomenutih a koji predstavljaju drzavu u ovom trenutku ovo ne bi trebalo da bude samo moralni čin već I obaveza u svim demokratskim društvima i razvijenim zemljama kao i onim poput nase koje teže ulasku u EU.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:02