Vojsilav Šimun / - MZ
17/07/2024 u 12:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šimun: Vlada radi na sanaciji Instituta Igalo, za šta će biti angažovani eksperti

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun sastao se danas sa ambasadorom Suverenog Viteškog Malteškog reda (SVMR) Narcisom Salva di Pietraganzilijem i razgovarao o nastavku i unapređenju saradnje u oblasti zdravstva.

Šimun je upoznao ambasadora sa organizacijom i funkcionisanjem crnogorskog zdravstvenog sistema i istakao oblasti u kojima bi bila značajna podrška i pomoć ove humanitarne organizacije.

- U tom smislu, između ostalog, ministar je kazao da Vlada Crne Gore radi na sanaciji i restauraciji Instituta Igalo, za šta će biti angažovani eksperti za ovu oblast, kako bi pomogli da ovaj rehabilitacioni centar, koji ima dugu tradiciju i renome i van granica Crne Gore, počne da radi punim kapacitetom i da bi stručna pomoć eksperata Suverenog viteškog malteškog reda bila od značaja. Pored toga, ministar je predstavio i skrining programe u Crnoj Gori, naglašavajući kako nisu na pravi način zaživjeli, posebno skrining karcinoma dojke, te da bi pomoć u medicinskoj dijagnostičkoj opremi omogućila da se preventivni programi sprovode na nivou cijele države, što trenutno nije slučaj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ambasador Salva di Pietraganzili istakao je da je organizacija koju predstavlja  ima dobre i prijateljske odnose sa Crnom Gorom i da su spremni da unaprijete saradnju u oblasti zdravstva. On je predstavio ministru način rada, naglašavajući da je Malteški red je organizacija koja se bavi humanitarnim radom i da je zdravstvo jedna od priortitenih oblasti koje su u njohovom fokusu djelovanja.

Na sastanku je bilo riječi i mogućnosti potpisivanja sporazuma o saradnji, kako sa Ministarstvom zdravlja, tako i između zdravstvenih ustanova, ali i sa Medicinskim fakultetom, čime bi se formalizovale buduće zajedničke aktivnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 23:22