/ - фото илустрација
22/11/2021 u 13:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат државних службеника и намјештеника: Против смо увођењу ковид потврда

Како наводи, вакцинација мора остати истински добровољна, остављена на избор свакој особи

Извршни одбор Синдиката државних службеника и намјештеника Црне Горе саопштио је да је против увођења обвезе посједовања ковид потврда и тражи преиспитивање саме сврсисходности њихове примјене.

- Свјесни озбиљности ситуације, броја обољелих и преминулих, не оспоравајући притом значај имунизације и чињинице да је Влада Црне Горе обезбиједила довољне количине вакцина против коронавируса, овим указујемо на неопходност креирања мјера које морају бити сразмјерне резултатима који се желе постићи у заштити грађана од ширења коронавируса. Увођењем обавезне имунизације за запослене у јавној управи на најдиректини начин би се ускратило њихово основно право на слободу одлучивања, право на слободан избор и уконачном њихово уставно право на рад. Стога би, увођење обавезне имунизације за запослене у јавном сектору значило присилу на вакцинацију пријетњама, застрашивањем, дехуманизацијом и поступним одузимањем људских и грађанских права- навела је предсједница Тамара Голиш.

Како наводи, вакцинација мора остати истински добровољна, остављена на избор свакој особи. Запослени и грађани имају право изабрати хоће ли се вакцинисати или не.

- Ово није питање за или против вакцинације, ово је питање права на избор. Одлука коју сваки појединац мора донијети не смије бити резултат условљавања правом на рад и кретање, већ одлуку треба бити заснована на научно потврђеним и јасним препорукама медицине.  Дио грађана који је вакцинисан, страхује и приговара, на неки начин, због оних који то не желе урадити. Сматрају да су угрожени на радном мјесту. На другој страни су они који се боје недовољно истражене вакцине, нуспојава. Осим тога, има људи који се не смеју вакцинисатии, из неких других разлога, болести и сл. Запослени осим страхова везаних за очување здравља имају и страх од отказа. Морају се уважити мишљења свих скупина, те сразмјерним мјерама, на научним основама, сачуватии здравље људи- поручила је она, поред осталог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:14