/ - RADOMIR BOžOVIć (FOTO: RTCG)
26/12/2023 u 14:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat prosvjete: Dopis Ministarstva školama vid zastrašivanja prosvjetnih radnika

Predsjednik SPCG Radomir Božović kazao je da dopis Ministarstva doživljavaju i kao vid unošenja nervoze kod prosvjetnih radnika, a sve sa ciljem da ih sjutra ispred Skupštine bude što manje i da se pokaže kako Sindikat krši zakon i nema podršku zaposlenih

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija poslalo je obavještenje direktorima škola u kome se aludira da Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG) navodno organizuje štrajk sjutra, što u ovom sindikatu doživljavaju kao vid zastraživanja. Pojašnjavaju da nije riječ o štrajku, već o jednodnevnom odsustvu sa nastave za sve zaposlene koji to dobrovoljno žele, a što je u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom.

Predsjednik SPCG Radomir Božović kazao je da dopis Ministarstva doživljavaju i kao vid unošenja nervoze kod prosvjetnih radnika, a sve sa ciljem da ih sjutra ispred Skupštine bude što manje i da se pokaže kako Sindikat krši zakon i nema podršku zaposlenih.

- Ovim putem oštro osuđujemo svaki vid zastrašivanja i širenja netačnih informacija od strane bilo koga, pa i resornog Ministarstva - istakao je Božović.

On je naveo da ih posebno čudi pozivanje na nevažeći minimum procesa rada dok, kako je kazao, resorno Ministarstvo već osam godina odbija da donese novi, na šta je bilo obavezno prema Zakonu o štrajku.

- Takođe, pitamo se da li je ovo validan dokument koji je školama proslijeđen bez ikakvog pečata i potpisa - dodao je Božović.

Prema njegovim riječima, u Sindikatu ne mogu da vjeruju da je nekome palo na pamet da Crnu Goru "vraća u period diktature i totalne represije, gdje glas prosvjetnog radnika ne smije da se čuje, čak ni onda kada je primoran da štiti svoja elementarna prava".

- Ovdje nije riječ o štrajku, već o jednodnevnom odsustvu sa nastave za sve zaposlene koji to dobrovoljno žele, a što je u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) - dodao je Božović.

On je rekao da javni čas, koji sjutra drže ispred Skupštine, šalje poruku učenicima, roditeljima, prosvjetnim radnicima i građanima da se za pravo, pravdu i dostojanstvo mora boriti svim svojim bićem kad god je to potrebno.

- Ovaj javni čas predstavlja jednu od važnijih životnih lekcija koju naši učenici, a i cijelo društvo može naučiti - istakao je Božović.

On je kazao da prosvjetni radnici moraju biti jedinstveni u odbrani svojih prava.

- Ne dozvolimo da nam nepotpisani i nezavedeni dopisi unesu nemir i pokolebaju u odbrani GKU i dostojanstva - poručio je Božović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:36