Радомир Божовић / -СПЦГ
29/01/2022 u 14:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат се узалуд обраћао МПНКС: Наставници на одређено без јануарске плате

Имали смо обећања да ће сви наведени наставници добити плате за jануар, али неке школе им ниjесу обрачунале зараде за тај мјесец и то оправдано доводи до незадовољства, истиче Божовић

Дио наставника у основим и средњим школама, који раде по уговору на одрећено вријеме, огорчени су јер неће примити јануарску плату и поред обећања Синдикату просвјете Црне Горе из Министарства просвјете, науке, културе и спорта да им неће прекидати исплату. Предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић за "Дан" наводи да су наставници и запослени стављени у неповољан положај, посебно они који морају да плате рате кредита, кирије или било које друге мјесечне обавезе. Објашњава да су још раније договорили са Министарством просвјете да се током зимског распуста не прекида исплата плата колегама на одређено, али то није испуњено.

– Синдикат упорно инсистира да МПНКС исплати плате за jануар свим колегама и колегиницама коjи раде на одређено и не миjењаjу никога. Jануар jе радни мjесец за наставнике, а распуст за ученике. Имали смо обећања да ће сви наведени наставници добити плате за jануар, али неке школе им ниjесу обрачунале зараде за jануар и то оправдано доводи до незадовољства. Чак смо и прекjуче добили обећање из МПНКС да ће директорима бити упућен меjл о поменутим платама за jануар, али таj меjл данас до 13 х ниjе стигао школама. Синдикат просвjете jош jедном апелуjе на МПНКС да свим колегиницама и колегама коjи раде на одређено и не миjењаjу никога обрачуна плате за jануар – истиче Божовић.

Од понедјељка друго полугодиште

Након одлагања почетка наставе због епидемије вируса корона у понедјељак, 31. јануара, почиње друго полугодиште у свим основним и средњим школама у Црној Гори. Из министарства је недавно саопштено да су школе дужне да надокнаде пет радних дана због одлагања наставе.
Школска година завршава се у петак, 10. jуна 2022. године, предвиђено jе школским календаром за 2021/2022. годину. Наставна година за ученике завршног разреда завршава се 19. маjа 2022. године.

Љетњи распуст почиње 11. jуна, а завршава се у сриjеду, 31. августа 2022. године.

У школском календару се напомиње да се настава организуjе у петодневноj радноj седмици, а да се у случаjу надокнаде наставног радног дана настава може организовати и суботом.

– Издавање дипломе о матурском и стручном испиту обавиће се наjкасниjе до 20. jуна 2022. године – наводи се у документу.

Он наводи да је један од разога уговор који им истиче крајем децембра, али и в.д. стање у школама.

– Разлог су уговори коjи су истекли 31.12. а да нови конкурси ниjесу расписани. Такође jе jедан од разлога несналажење директора. Сви су jош у в.д. стању и немаjу много искуства са оваквим стварима. Проблем са платама важи само за оне коjи раде на одређено. Сви коjи су на неодређено редовно примаjу плате за jануар – казао је Божовић.

Према његовим ријечима, држава не третира наставнике онако како заслужују иако раде стано под будним оком родитеља и свих у друштву.

– Осим плата, ни положаj просвjетног радника у друштву ниjе на завидном нивоу. Ми смо професиjа коjа jе под будним оком 24 часа дневно. Контролу, осим управе, даноноћно спроводе ученици и родитељи, као и цjелокупна jавност. Наставник ни под коjим условима не смиjе да има пад концентрациjе у учионици, да испољи нервозу услед болести, економске ситуациjе или било ког разлога. Он стално мора да jе насмиjан и да има разумиjевање за било коjу ситуациjу у учионици и ван ње. Мислим да jе просвjета децениjама запостављана од стране државе, и да смо на маргини друштва. Довољно jе напоменути да jе наша плата на нивоу државе све до ове године била испод просjека. Чак нам jе jедан предсjедник Владе говорио да ништа не производимо. Само што ниjе рекао да смо чисти трошак за државу. Често можете чути коментаре да мало радимо, да имамо велике одморе и да смо плаћени више него што треба – истиче Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:58