/ FOTO: UNSPLASH, ilustracija
12/12/2023 u 12:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat sudstva: Ustavni sud ignoriše našu inicijativu, tražimo jednaka prava za sve zaposlene

Napominju da je Sindikat sudstva Crne Gore kao reprezentativni i jedini kredibilni predstavnik zaposlenih u sudovima Crne Gorte, u potpunosti zaobiđen

Ustavni sud i dalje ignoriše inicijativu Sindikata sudstva Crne Gore, navode u saopštenju pomenute organizacije kojen potpisujepredsjednik Sindikata sudstva Dejan Đukić.

-Sindikat sudstva CG podnio je inicijativu 23.03.2023.godine, Ustavnom sudu Crne Gore, kako bi preispitao da li postoje elementi diskriminacije u Granskom kolektivnom ugovoru Uprava i pravosuća, a odnose se na jednako postupanje prema zaposlenima. Konkretno, ovo se odnosi na zaposlene i članove sindikata kojima je uskraćeno pravo na obračunavanje dodataka na zaradu i stambene  probleme, a koje tim ugovorom dato članovima Sindikata uprave i pravosuđa - ddoaju oni.

Napominju da je Sindikat sudstva Crne Gore kao reprezentativni i jedini kredibilni predstavnik zaposlenih u sudovima Crne Gorte, u potpunosti zaobiđen.

- Kao rezultat ovakvih zakulisnih radnji dobili smo kolektivni ugovor koji je potpisala Vlada CG i Sindikat uprave i pravosuđa, koji je to uradio u ime zaposlenih koji nijesu njegovi članovi. Sindikat sudstva je ubijeđen da će Ustavni sud pravilno cijeniti sve naše argumente koje smo istakli u Predlogu za ocjenu ustavnosti i da će ovaj ugovor staviti van snage, odnosno proglasiti ga neustavnim - pojašnjavaju.

Sindikat sudstva traži jednaka prava za sve zaposlene.

- Naglašavamo da Odluku Ustavnog suda Crne Gore od kad je inicijativa podnijeta čeka 15 000 zaposlenih u Upravama i pravosuđu. Podsjećanja radi, bivši Ministar finansija, Damjanović i Predsjednik sindikata Uprave i pravosuđa, Rakočević, potpisali su GKU 14.02.2023.godine, samo za članove sindikata Uprave i pravosuđa. Smatramo da je ovaj ugovor protivustavan, protivzakonit i protiv MOR-a.U slučaju pozitivnog odgovora, sindikat sudstva podnijeće krivičnu prijavu protiv bivšeg Ministra finansija Aleksandra Damjanovića. Ovim ugovorom ujedno su poniženi i sa koeficijentom samostalni referenti u sudstvu i tužilaštvu - zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 23:13