Uprava za šume / - UPRAVA ZA šUME
06/06/2024 u 12:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sindikat Uprave: Odbranićemo crnogorske šume od konfuznih projekata koji ih vode u propast

Predstavnici Sindikalnih organizacija Uprave za gazdovanje šumama i lovištima održali su jutros sastanak sa predsjednikom Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, gospodinom Dejanom Đurovićem, na kojem su mu predočili sve primjedbe zaposlenih Uprave na za sada ponuđeni novi Zakon o šumama.

- Na sastanku predstavnici Sindikalnih organizacija upoznali su gospodina Đurovića sa dosadašnjim propustima i nesaradnjom od strane Radne grupe koja je radila na prvenstveno Izmjenama i dopunama Zakona o šumama, a nakon toga i na novom Zakonu o šumama. Tom prilikom objasnili su mu da iz kompletnog procesa su bili isključeni kako predstavnici sindikalnih organizacija, tako i stručni kadar Uprave i dostavili su mu peticiju od prošle godine zaposlenih Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, koju su potpisali svi zaposleni Uprave, njih 340, a na koju relevantne adrese nisu uopšte reagovale - navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Istakli su da se nedvosmisleno stiče utisak da je novi Zakon o šumama zapravo prevara koja će samo unijeti haos u crnogorsko šumarstvo i da svaka pobuna ili protivljenje istom dovodi do sabotiranja naših redovnih aktivnosti kako bi se Uprava prikazala javnosti u što gorem svjetlu.

- U vezi sa tim svjedočimo i sabotažama koje se ovih dana dešavaju prema Upravi kojima se opstruišu prodaja sanitara, tenderi i reprogram Programa gazdovanja šumama. Osim toga, kao vrhunac ponižavanja i pritisaka na finansijski status zaposlenih Uprave prošle sedmice je donijeta i nova Odluka o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima, u kojoj je jedino našoj Upravi taj dodatak smanjen na svega 10 odsto, a velikom broju radnika pa čak i onih na terenu isti i ukinut - dodaju u saopštenju.

Kako su naveli, Đuroviću je predočena i druga peticija potpisana od strane svih načelnika i rukovodilaca Uprave, a na koju takođe niko nije reagovao.

- Predstavnici zaposlenih Uprave istakli su da osnovano sumnjaju da svi dosadašnji pokušaji zaposlenih Uprave da se spriječi ovaj veoma sumnjiv pokušaj nasilnog stvaranja preduzeća koje će crnogorsko šumarstvo odvesti u propast nisu došli do resornog ministra, gospodina Vladimira Jokovića, već su određena lica prikrivala vješto sve naše sugestije, primjedbe, predloge i samovoljno kreirala ono zakonsko rješenje, koje će moguće, samo njima donijeti dobit, a nipošto crnogorskim šumama - piše u saopštenju.

Iz tih razloga zaposleni Uprave još jedinu nadu vide u reakciji ministra, gospodina Vladimira Jokovića i poslanicima, da će oni biti ti koji će zajedno sa zaposlenima Uprave odbraniti crnogorske šume od ovakvih konfuznih projekata koji ih vode u propast. U protivnom zaposleni Uprave će ići na sve zakonske vidove borbe, kako bi zaštitili svoja prava.

- Nakon detaljnog prezentovanja dosadašnjih problema i ukazivanja na sve loše segmente u novom Zakonu i zakonskom rješenju od strane predstavnika Sindikalnih organizacija Uprave, predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, gospodin Dejan Đurović je pokazao visok nivo razumjevanja za predočenu problematiku od strane Sindikalnih organizacija Uprave - doaju u saopštenju.

On je rekao je da će se svakako ovo pitanje detaljno razmotriti na sledećoj sjednici skupštinskog Odbora, uz svu dostavljenu dokumentaciju i kroz detaljne analize doći do najboljeg rješenja.

 -Zaposleni Uprave očekuju da će relevantne adrese ovoga puta imati više sluha za stav i mišljenje struke i da će ovoj problematici pristupiti odgovorno, transparentno i oprezno - zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 07:31