Редовне контроле на улазу у школу / фото: Лазар Ружић
14/09/2021 u 10:46 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Школе остају отворене, заражено 630 ученика

Из Министарства просвјете саопштили "Дану" да су припремили предавања и за онлајн наставу. Тренутно стање ниjе алармантно, тj. не показуjе неопходност затварања школа и вртића, казали су из ресора образовања

Из Министарства просвјете, науке, културе и спорта (МПНКС) "Дану" је саопштено да још неће затварати школе и вртиће због броја обољелих ученика и дјеце предшколског узраста, а уколико им буде наложено да то ураде имају спремних 8.300 снимљених садржаја за онлајн наставу. Према подацима са сајта Ковид-19 и образовање, у Црној Гори је тренутно инфицирано 630 ученика и 190 наставника, од чега је само прошле седмице регистровано око 400 новобољеле дјеце. И поред евидентног ширења инфекције међу дјецом школског узраста, надлежни још не разматрају прелазак на онлајн наставу. Дио родитеља се од почетка школске године противи ношењу маски у школама што, како су упозорили, утиче на здравље дјеце.

– Школе, вртићи и МПНКС су у свакодневном контакту с Институтом за јавно здравље. Петком ажурирамо податке о зараженим ученицима и наставницима и прослеђуjемо их Институту. Установе у коjима се поjави ковид-19 стриктно прате упутства ИJЗ, како у вези с обољелим ученицима и наставницима, тако и с онима коjи су изолациjи због контаката с обољелима. Тренутно стање ниjе алармантно, тj. не показуjе неопходност затварања школа и вртића – истичу из ресора образовања.

Из министарства су саопштили и да ће прећи на онлајн наставу уколико то буде потребно и такву препоруку изда ИJЗ.

– Имамо преко 8.300 снимљених садржаjа коjи ће бити доступни на новоj платформи МПНКС – наводе из МПНКС.

Из министарства су прије неколико дана упозорили школе и просвjетне раднике да не смиjу да врше било коjи вид притиска на дjецу у вези са ношењем маски током наставе.

– У сазнању смо да има притужби на рад запослених у школама коjе се односе на њихов однос према дjеци коjа не носе маску. Свима нам jе jасно да jе ношење маски обавезно све док jе на снази наредба коjу jе издало Министартво здравља. Међутим, неопходно jе да наставници превасходно дjелуjу едукативно према дjеци и према њиховим родитељима, да их упознаjу са тренутном ситуациjом и значаjем наредбе коjа jе издата. Свака различитост у понашању може пуно да утиче на развоj дjеце – наводи се у допису Славице Илинчић, директорице Директората за предшколско, осноцно и инклузивно образовање.

У вртићима инфицирано 33 дјеце

На саjту Ковид-19 и образовање се наводи да jе у предшколским установама заражено 33 дjеце, у основним школама заражен jе 363 ученик, а у средњим 256.

– Када су у питању наставници, наjвише заражених забиљежено jе у основним школама њих 103, у средњим 48, а у предшколским установама 42. Броj дjеце из предшколских установа коjа су у самоизолациjи jе 380, док jе наставника 52 – пише на сајту Ковид-19 и образовање. У Подгорици jе наjвећи броj новозаражених основаца током прошле седмице 83, Никшићу 34, Будви 16, Котору 12, Даниловграду и Бијелом Пољу по 10.

У Подгорици је обољело још девет наставника, Никшићу 10, Будви седам, Котору 12 и Цетињу седам.

 

 

Како jе додала, просвjетни радници су ту да едукуjу, а не да кажњаваjу.

– Надзор, контролу и кажњавање спроводе инспекциjе, а не наставници. Jасно jе да ниjе лако, jер треба наћи праву мjеру између наредбе коjа jе издата од стране Министарства здравља, родитеља коjи сматраjу да ношење маске штити дjецу од короне и родитеља коjи сматраjу да маска штети дjеци. Али школа мора да нађе рjешење, jер су дjеца приоритет и не смиjу да трпе било какве последице различитости. Захвални смо свим наставницима коjи у овом времену успиjеваjу да дjеца похађаjу школу, jер тиме омогућаваjу њихов здрав развоj у психичком и физичком смислу, али jе исто jеднако важно да не осjећаjу, не доживљаваjу нити учествуjу у било чему што некога чини различитим од другог, у негативном контексту – истиче у допису Илинчићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:24