/ -
14/09/2021 u 15:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СО Цетиње забранила реконструкцију манастира без сагласности Престонице

Ови закључци биће објављени у Службеном листу Црне Горе, наводи се у саопштењу Престонице Цетиње

Циjенећи грађанску инициjативу, броj 02/081/21 од 05. 07. 2021. године, узимаjући у обзир комплексност друштвено – политичке ситуациjе у држави, уважаваjући Уставом и међународним документима гарантована права и слободе свих грађана, сваког човjека, Скупштина Приjестонице Цетиње, у складу са чланом 76 Статута Приjестонице („Сл. лист ЦГ – општински прописи“, броj 49/18, 9/19, 17/21) и чланом 118 Пословника о раду Скупштине Пријестонице Цетиње („Сл. лист ЦГ – општински прописи“, броj 17/19) доноси сљедеће закључке:

Скупштина Приjестонице Цетиње,  у циљу очувања опредjељења грађана Црне Горе да живе у држави у коjоj су основне вриjедности слобода, мир, толеранциjа, поштовање људских права и слобода, мултикултуларност, демократиjа, владавина права и jеднакост у остваривању права и слобода заjемчених уставним одредбама, подржава Инициjативу ради омогућавања равноправности у коришћењу Цетињског манастира свим православним вjерницима  и равноправног и слободног вршења вjерских обреда и вjерских послова свим православним вjерским заjедницама у Црноj Гори.

Скупштина Приjестонице Цетиње указуjе да очување људског достоjанства мора бити основно опредjељење државе. Људска права и слободе као садржаj људског достоjанства требаjу бити неприкосновени. Обавеза  свих државних  органа, свих грана власти, jесте да их поштуjу и штите. Актуелна извршна и законодавна власт у континуитету, супротно међународним документима и Уставу Црне Горе, спроводе активности коjима се онемогућава остварење права на слободу мисли, савjести и вjероисповиjести вjерницима и свjештенству Црногорске православне цркве.
У циљу заштите људских права и слобода Скупштина Пријестонице Цетиње позива представнике међународних организациjа, међународне институциjе и организациjе цивилног друштва да допринесу остваривању и заштити угрожених права и слобода грађана Црне Горе, као и утврђивању одговорности за поступање државних институциjа супротно међународним документима и стандардима.

Скупштина Пријестонице Цетиње снажно осуђуjе и протествуjе због дjеловања Владе Црне Горе и позива jе да се уздржи од даљег противправног поступања, и да повуче дониjете акте и спроведене радње коjима се без законског утемељења жели забранити располагање Приjестоници имовином коjа се налази у њеном неспорном власништву.
Скупштина Приjестонице Цетиње позива надлежне државне институциjе да у складу са законом спроведу радње и активности у циљу заштите културне баштине у своjини Пријестонице од континуиране девастациjе коjу врши Митрополиjа Црногорско приморска – цркве Србиjе.

Скупштина Пријестонице забрањуjе било какво адаптирање, реконструкциjу или грађење у зони заштићеног културног добра Цетињски манастир, без претходно добиjене сагласности Пријестонице.

Овлашћуjе се градоначелник Пријестонице, да у сарадњи са надлежним органима локалне самоуправе и Заштитником имовинско правних интереса Пријестонице, уз ангажовање адвокатског тима, у циљу заштите права и интереса Приjестонице пред надлежним државним органима, предузме одговараjуће правне радње како би се онемогућило да се Цетињски манастир као исходиште историjског, државног и духовног идентитета Црне Горе и културно добро од наjвећег значаjа за државу, заштити од узурпациjе и девастациjе, и обезбиjеди стварање предуслова да се одлучи о праву коришћења и управљања Цетињским манастиром.
Обавезуjе се градоначелник Приjестонице да Скупштину Прстонице Цетиње редовно обавjештава о предузетим мjерама и радњама, у складу са наведеним закључцима.

Ови закључци биће објављени у Службеном листу Црне Горе, наводи се у саопштењу Престонице Цетиње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:02