MILOJKO SPAJIĆ / - FOTO: VLADA CRNE GORE
16/03/2024 u 11:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Do ljeta uništenje zaplijenjenih cigareta

Premijer Crne Gore Milojko Spajić najavio je da će zaplijenjene cigarete biti uništene do ljeta.

Uz punu podršku EU i Ujedinjenog Kraljevstva do ljeta uništenje zaplijenjenih cigareta, najavio je premijer Milojko Spajić, nakon sastanka sa zamjenicom šefa Političke sekcije u Delegaciji EU Laurom Zampeti, britanskom ambasadorkom Don Meken i njenim timom.

Na sastanku, kome je prisustvovao i potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica, zaključeno je da je obrazovanjem Koordinacionog tijela za popis oduzete robe u Slobodnoj zoni „Luka Bar“, Vlada pokazala da postoji jaka politička volja da se riješi veliki problem zaplijenjenih cigareta.

Tokom susreta je bilo riječi o kompleksnosti čitave situacije, a popis zaplijenjenih cigareta je prvi korak koji će se napraviti.

- Naša je želja da ovo riješimo i da u Slobodnoj zoni „Luka Bar“ više ne bude zaplijenjenih cigareta. Uz vašu pomoć želimo da čitav proces učinimo transparentnijim i efkasnijim. Sam popis cigareta se mora uraditi drugačije nego prethodnog puta, jer moramo znati i ko su vlasnici, kao i voditi računa o rokovima trajanja, što nije urađeno 2022. godine - istakao je premijer Spajić.

Međunarodni partneri spremni su da obezbijede finansijsku i stručnu podršku kako bi se efikasno došlo do rješenja.

- U ime Evropske unije, zadovoljni smo što vidimo napredak u ovoj značajnoj oblasti. Evropska komisija je već ponudila pomoć u procesu uništavanja zaplijenjenih cigareta. Ovo pitanje je aktuelno već neko vrijeme i jasno nam je koliko je situacija kompleksna, zato mislimo da je osnivanje Koordinacionog tijela za popisivanje i uništenje zaplijenjenih nelegalnih cigareta važan korak u pravcu rješavanja pitanja zakonitosti u Slobodnoj zoni Luke Bar - istakla je zamjenica šefa Političke sekcije u Delegaciji EU Laura Zampeti.

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica kazao je da je organizacijom ovog tijela poslata jaka poruka, ne samo međunarodnoj zajednici, već i građanima da počnu da vjeruju u institucije.

- Šverc cigareta je pravio ekonomsku štetu, ali je imao i politički i institucionalni uticaj, jer su u prethodnom periodu procesuirani brojni zvaničnici i visoki funkcioneri, zbog sumnji da su učestvovali u nelegalnim radnjama. Osnivanjem ovog tijela smo stvorili pravni osnov da imamo puni kapacitet za rješavanje ovog pitanja - naglasio je Koprivica.

Istaknuto je da efikasan odgovor na ovaj problem može biti ključan i sa aspekta ukupne bezbjednosti u Luci Bar. Regulisanjem Slobodne zone, kako je navedeno, učinio bi se i prvi korak ka valorizaciji luke.

- Rješenje pitanja sigurnosti sigurno će uticati i na kredibilitet Luke Bar. Mislim da je to ključ i za njen dalji ekonomski rast. Ono što se uradi za Slobodnu zonu uticaće na budućnost Luke Bar, zato želimo da se usresredimo i da ovu stvar koja se tiče bezbjednosti završimo na uspješan način - naglasila je britanska ambasadorka Meken.

Tokom razgovora je bilo riječi i o Zakonu o slobodnim zonama, koji nije promijenjen od 2009. Apostrofirana je važnost da se što efikasnije završi rad na novom zakonskom rješenju. Prioritet je i osigurati bolji nadzor u Slobodnoj zoni, što bi se trebalo postići korišćenjem video tehnologije i digitalizacijom sistema vođenja podataka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

27. april 2024 10:17