Студенти на вјежбама / -Архитектура
11/09/2021 u 22:13 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Студенти архитектуре дискриминисани у односу на раније генерације

Доградња и велике инфрастуктурне захвате може само да обави Управа за јавне радове. Немамо ми новца за то, истиче ректор Владимир Божовић

Архитектонски факултет Универзитета Црне Горе (УЦГ) ове године није уписао 35 кандидата који су положили пријемни испит због недостатка професора и учионица, а подаци са сајта Завода за запошљавање показују да на тржишту рада нема незапослених дипломираних архитеката. Иако је лиценцом Министарства просвјете, науке, културе и спорта дозвољен упис 80 бруцоша на првој години Архитектонског факултета, из те установе се правдају одлуком Вијећа, Управног одбора и Владе, који су на основу анализе стања ограничили број бруцоша. Кандидати који су скоро читаво љето покушавали да се упишу на Архитектуру и проед бројних дописа Ректорату и Влади, у којима су указивали на дискриминацију у односу на раније генерације, сада немају могућност да се упишу на друге факултете, како државне, тако и приватне, гдје су сва мјеста попуњена након три уписна рока. Прошле године jе нa захтjев Вијећа факултета уписано 17 кандидата преко броја предвиђеног конкурсом, а 2019. 12 бруцоша, 2018. додатних 11 студената.

Ректор Универзитета Црне Горе (УЦГ) Владимир Божовић истиче за „Дан” да је доградња комплетне зграде Архитектонског факултета и ангажовање наставног кадра условљено недостаком новца. Он истиче да је проблем са недостатком кадра, не само проблем Архитеконског факултета, него мање више на свим установама те институције.

– Све је скопчано са новцем. Кадар недостаје скоро на свим јединицма. И буџет је основни лимит. Доградња и велике инфрастуктурне захвате може само да обави Управа за јавне радове. Немамо ми новца за то. Мислим да је покренута процедура и да је тражена додатна изградња Архитектонског факултата – истиче Божовић.

Кандидат за упис на Архитектонски факултет И.Р. који се обратио „Дану” истиче да је групу од 35 кандидата задесила неправда, иако су испунили услов за упис, положили пријемни испит.

– Архитектонски Факултет у Подгорици jе одржао приjемни испит, и наглашено jе да jе полагање тог истог услов да би били примљени на смjер архитектуре. У нашоj држави jе свакодневица да се личности из владиних организациjа пожале на велики броj студената коjи напуштаjу земљу у потрази за бољим квалитетом високог образовања. Уз ту читаву ситуациjу, Архитектонски факултет jе себи дозволио да не прими 35 студената коjи су положили приjемни испит, а нашли се испод црте. Ми, студенти коjи смо испод црте, два мјесеца смо ригорозно слали званичне молбе свим контактима универзитета, у нади да ће званичници учинити оно што jе исправно, и проширити листу примљених студената, као што се радило свих претходних година. Школске 2020. године, списак примљених студената jе проширен са 60 на 77, то jест, прихваћени су сви са положеним приjемним испитом. Ове године jе факултет одлучио да промиjени своjу политику, одбиjаjући да прошири већ смањен списак примљених, коjи броjи 50 студената, све под изговором да факултет нема довољно капацитета, не желећи да ризикуjе квалитет наставе – истиче И.Р.

Нијесу доведени у подређен положај

Деканица Перовић је у ранијој изјави казала да сматра да се ни у ком случаjу овдjе не може говорити о довођењу кандидата у подређен положаj, jер jе стартно дефинисан броj кандидата за упис у студиjску 2021/22.

– Виjеће Архитектонског факултета jе, одмах након годишњег одмора, 01.09.2021. на сjедници Виjећа, разматрало захтjев кандидата коjи се односи на проширење листе и jедногласно потврдило претходну одлуку о упису 50 кандидата за студиjску 2021/22. Поновљени су исти разлози коjи не иду у прилог упису већег броjа кандидата на оваj студиjски програм – наводе са Архитектонског факултета.

Са Архитектонског факултета „Дану” нијесу одговорили на питања која смо им упутили 8. септембра, поводом конкретних података о броју професора и асистената који им недостају, просторним капацитетима и слично.

Деканица Светлана Перовић прошле седмице је казала у изјави за наш лист да је Виjеће Архитектонског факултета у Подгорици, имаjући у виду ограничене просторне, кадровске и укупне капацитете, тржишне околности, анализиране параметре са аспекта угрожавања квалитета организациjе наставе, дониjело предлог, на сjедници одржаноj 24.05.2021. године, да се у студиjску 2021/22. годину може уписати 50 студената на интегрисани академски студиjски програм Архитектура, обима 300 ЕЦТС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 20:02