Директорица Гимназије / - Директорица Гимназије
28/09/2021 u 17:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ступић: Док сам ја на челу которске Гимназије, слика Светог Саве неће бити помјерена ни за милиметар

Управа за инспекцијске послове раније наложила да се слика уклони у року од три дана

В.д. директорице которске Гимназије Славица Ступић поручила је да слика Светог Саве неће бити помјерена ни милиметар док је она на челу те образовне установе, након што јој је Управа за инспекцијске послове наложила да у року од три дана уклони слику која се налази у кабинету ЦСБХ језика и књижевности, те да ће у супротном предузети управне мјере и радње из надлежности ове инспекције.

 -Јуче је стигао поштом Записник о извршеном инспекцијском надзору у којем се каже сљедеће " ...указујем в.д. директорици Славици Ступић да у року од три дана од дана уручења Записника, уклони слику Св. Саве која се налази у кабинету ЦСБХ језика и књижевности бр. 201, јер исто није у складу са чланом 5 став 1 и 2 Општег закона о образовању и васпитању, те да ме у даљем року од три дана писано обавјести о исходу предузетих мјера. У супротном, предузећу управне мјере и радње из своје надлежности - подсјетила је она у саопштењу достављеном медијима.

Ступић је подвукла да је став данас одржаног Наставничког вијећа, након што су добили званичан Записник Управе за инспекцијске послове је да слику, ни у ком случају, не треба помјерати, јер би тако некоме могле засметати и слике Његоша и других књижевника и просветитеља.

 - Такође истичем да , ни на недавно одржаној сједници Савјета родитеља, нико од присутних није имао било какву примједбу на вјерску или националну угроженост ученика у Гимназији у Котору. Мој лични и професионални став је кристално јасан:  слика Св. Саве, док сам ја на челу Гимназије, неће бити помјерена ни за милиметар - истиче она.

Како наводи, слика Светог Саве, према ријечима једног од бивших директора Мирка Масловара, налази се у том кабинету пуних 38 година , тако да је она на том истом мјесту и затекла када је именована за ВД директорице.

Члан 83, став 1, тачка 14 Општег закона о образовању и васпитању на који се позива Управа за инспекцијске послове, а тиче се могућности разрешења директора уколико дозволи политичко организовање и дјеловање или религијско дјеловање у установи јавног образовања,  у овом случају апсолутно није примјерен , јер ниједан од мојих претходника  није био разријешен због те слике, нити је иједан инспекцијски надзор за ЦСБХ језик и књижевност икада установио да та слика угрожава дјецу, те да се због ње осјећају непријатно - нагласила је Ступић.

Као најбитније, истакла је она, ни члан 5 општег Закона о образовању и васпитању апсолутно није прекршен, јер није у питању религијско дјеловање, јер се не ради о икони, већ  о урамљеној  копији слике Св. Саве, која стоји у поменутој учионици потпуно у контексту, као саставни дио едукативног материјала  који се користи у настави ЦСБХ језика и књижевности, као уосталом и слике многих других књижевника и просветитеља.

 - Посебно истичем, да се ни у једној другој учионици не налази слика Св. Саве, већ слике, плакати и постери, а који се тичу наставног предмета који се изучава у сваком од кабинета - закључила је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:19