илустрација
03/08/2021 u 16:45 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Судски савјет утврдио листу кандидата за избор предсједника Врховног суда

Кандидаткиње које испуњавају услове су Миленка Сека Жижић, суткиња Апелационог суда Црне Горе и Ана Вуковић, суткиња Специјалног одјељења Вишег суда у Подгорици

На шеснаестој сједници Судског савјета, одржаној 29., 30.јула, 02. и 03. августа 2021. године, извршена је идентификација кандидата за избор 15 кандидата за судије основних судова, који су по огласу број: бр.01-2339/21 од 06.04.2021.године, радили тест 23. и 24.06.2021.године.

Са 36 кандидата који су сходно законској процедури остварили потребан број бодова на тестирању обављен је интервју, као и са седам кандидата који нијесу полагали тест јер имају оцјену на правосудном испиту.

Након спроведене законске процедуре, а на основу ранг листе, на наставку сједнице, која је одржана 03.08.2021.године, Савјет је донио одлуку да се за кандидате за судије основних судова изаберу: Тијана Бадњар, Мирко Којовић, Милош Јокановић,  Ивана Жујовић Ивана Радовић, Ана Ровчанин, Милош Морачанин, Милица Ћетковић, Хасире Бећовић, Санела Ефовић, Артан Крома, Дарко Божовић, Тања Кубуровић Радусиновић, Вера Фемић и Јелена Јаблан. Сагласно члану 59 Закона о Судском савјету и судијама, изабрани кандидати ће бити упућени на иницијалну обуку  у Центар за обуку у судству и државном тужилаштву.

Савјет је на основу извјештаја Центра за обуку у судству и државном тужилаштву, утврдио оцјене за осам кандидата за судије основних судова, за вријеме трајања иницијалне обуке, и донио одлуку о избору Владимира Булатовића, Неде Вукославчевић, Владане Раичевић, Крста Пејовића, Ане Кркељић Милић, Милене Марковић Вујановић, Луке Радуловића и Јелене Ђукановић Перовић. Истовремено новоизабране судије су распоређене на рад у Основни суд у Никшићу, Бару, Котору и Бијелом Пољу.

Уједно, ове судије  данас су положиле свечану заклетву пред Судским савјетом.

Такође, на основу већ утврђене оцјене током иницијалне обуке Савјет је донио одлуку о избору и распоређивању Милоша Бакрача у Суд за прекршаје у Бијелом Пољу.

Након поновљеног јавног огласа број: 01-4555/21 од 09. јула 2021.године, за избор предсједника Врховног суда, Савјет је утврдио листу кандидата који испуњавају законом прописане услове за избор, и иста ће бити достављена Општој сједници Врховног суда на даље поступање. Кандидаткиње које испуњавају услове су Миленка Сека Жижић, суткиња Апелационог суда Црне Горе и Ана Вуковић, суткиња Специјалног одјељења Вишег суда у Подгорици.

На основу члана 121 став 2 Устава Црне Горе, а у вези са чланом 17 ст.1 и 2 Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Судски савјет је на основу достављених обавјештења предсједника судова, констатовао престанак судијске функције судијама који испуњавају услове из горе наведеног члана Закона о  пензијском и инвалидском осигурању.

Констатован је престанак функција: Станки Вучинић, Бранимиру Фемићу, Душанки Радовић, Светлани Вујановић, Лидији Ивановић и Петру Стојановићу, судијама Врховног суда Црне Горе; Гордани Пот и Бисерки Буквић, судијама Управног суда Црне Горе; Наташи Секулић, Милици Поповић и Сенади Хасанагић, судијама Привредног суда Црне Горе; Драгици Вуковић и Миљани Павлићевић, судијима Вишег суда у Подгорици; Захиту Цамићу, предсједнику Основног суда у Рожајама; Весни Павишић, судији Основног суда на Цетињу;; Миловану Јоковићу, судији Основног суда на Жабљаку, Ајши Међедовић, судији Основног суда у Беранама; Ковиљки Ђачић, предсједници Суда за прекршаје Будва; Драгици Стојановић, Драгици Ковачевић и Весни Шћепановић, судијама Вишег суда за прекршаје Црне Горе; Миланки Калуђеровић, судији Суда за прекршаје Подгорица и Милутину Божовићу, судији Суда за прекршаје у Бијелом Пољу.

Судски савјет је  на основу члана 32 став 6 Закона о приправницима у судовима и Државном тужилаштву и правосудном испиту и обављеног интервјуа одредио Соњу Цветичанин суткињу Вишег суда у Подгорици за замјеника члана Комисије за полагање правосудног испита, након поновљеног јавног позива.

На сједници је дато мишљење на број утврђених радних мјеста у Предлогу Правилника о  унутрашњој организацији и систематизацији Основног суда у Даниловграду.

Донијета је одлука о измјени и допуни Правила за оцјењивање судија и предсједника судова.

Донијета је одлука да се распише јавни оглас за попуњавање три судијска мјеста у вишим судовима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

22. septembar 2021 22:30