/ Фото: Архива, Дан
13/12/2021 u 18:07 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Црној Гори сваки дан од канцера оболи осам грађана

Наjчешћи хематолошки малигнитети код дјеце су леукемиjе и лимфоми, а потом тумори централног нервног система (ЦНС)

У Црној Гори годишње од карцинома оболи око 20 дјеце, док су прошле године малигна обољења регистрована код преко 3.000 одраслих, показују подаци Института за болести дјеце и Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) који су достављени "Дану".

Према овим подацима, буквално сваког дана по осам грађана оболи од најтеже болести.

У Института за болести дјеце кажу за наше новине да су наjчешћи хематолошки малигнитети код дјеце леукемиjе и лимфоми, а потом тумори централног нервног система (ЦНС).

– Тренутно се на Одjељењу за хематологиjу и онкологиjу Института за болести дjеце (ИБД) лиjечи jеданаесторо дjеце. У зависности од типа канцера, код неке дjеце се комплетна диjагностика и лиjечење могу спровести у нашоj земљи, док се код неких типова малигнитета, рецимо солидних тумора, неке процедуре не могу спровести у Црноj Гори, па се дjеца упућуjу у релевантне центре у окружењу – кажу из Института.

image
Фото: Архива

Када је у питању лијечење, у овој здравственој установи објашњавају да успjешност зависи од типа малигне болести.

– Код леукемиjа нпр. АЛЛ петогодишње преживљавање се креће око 90 одсто, АМЛ 65 одсто, код тумора ЦНС-а зависи од типа тумора, локациjе и доступности за оперативно лиjечење. Углавном, проценти преживљавања у нашоj земљи не одступаjу од званичне медицинске статистике. У дjечjем узрасту велику улогу у развоjу малигне болести игра, између осталог, генетика на коjу се не може утицати. Потом понашање будућих маjки у току трудноће, за коjе се може рећи да jе, захваљуjући превентивним прегледима и акциjама едукациjе о здравим стиловима живота, задовољаваjуће. Такође, не повећава се проценат изложености фетуса зрачењу и другим тератогеним ефектима коjи би могли довести до повећаног оболиjевања од канцера у дjечjем узрасту – наводе из Института.

Терет за друштво и здравство

Лекићева додаје да су малигне болести други водећи узрок смртности у Европској унији након кардиоваскуларних болести.

– Подаци Globocana из фебруара 2021. године указуjу да jе на глобалном нивоу било 19,3 милиона новообољелих и 10 милиона умрлих од малигних болести у 2020. години. Треба нагласити да jе у Европи регистровано 22,8 одсто новообољелих, то представља 2,6 милиона од укупног броjа обољелих на глобалном нивоу, а 19,6 одсто умрлих, односно 1,2 милиона од укупног броjа умрлих у свиjету, иако њено становништво чини свега 9,7 одсто свjетске популациjе. Ови подаци указуjу да малгне болести представљаjу велики терет за друштво и здравствене системе. Процjењуjе се да ће 2040. године на глобалном нивоу бити 28,4 милиона новообољелих што jе 47 одсто више у односу на 2020. годину, односно на годишњем нивоу представља додатних 9,1 милион новообољелих од малигних болести – закључује Лекићева.

Додају да нема регистара дjеце обољеле од малигних болести, као и да је у овој години 24 малишана обољело од карцинома.

– Фонд за здравствено осигурање има склопљене уговоре са свим релевантним установама за лиjечење малигних болести код дjеце у окружењу, и за сваку процедуру коjа се не може извести у нашоj земљи или лиjечење коjе jе потребно спровести (трансплантациjа костне сржи, нпр.) дjеца се упућуjу у инострани центар. Ниjедно диjете коjе има канцер ниjе ускраћено за његу и терапиjу коjа jе предвиђена званичним медицинским протоколима. У последње вриjеме држава издваjа и средства за ванболнички живот родитеља и дjеце коjа се лиjече у иностранству, а имаjу потребу да бораве ван болнице између циклуса терапиjе.

 Нема листе чекања за приступ љековима

– У Црноj Гори постоjи добра листа љекова за лиjечење малигних болести. Такође, важна чињеница jе да, за разлику од већине земаља у регину, не постоjе листе чекања за приступ иновативним лиjековима. Међутим, како онкологиjа као грана напредуjе веома брзо и истраживања нових љекова су фреквентна, посебно у правцу имунотерапиjе и циљане терапиjе то jе и тренд праћења ових иновациjа потребан што се огледа кроз редовна ажурирања актулне листе љекова. Упркос напретку у лиjечењу и доступности савремених видова лиjечења, наши напори, у свим друштвеним сферама, мораjу бити усмjерени на смањење фактора ризика и ка раном откривању болести када су и исходи лиjечења наjбољи – објашњава докторица Лекић.

Актуелно сакупљање помоћи путем СМС порука jе за процедуре коjе званична медицинска струка ниjе препознала као стандардне у лиjечењу, те се у неким клиникама изводе као алтернативна или експериментална медицина. Ниjедна држава у свиjету не може да финансира таj тип третмана или лиjечења, па томе и служе хуманитарне организациjе – казали су "Дану" у Одjељењу за хематологиjу и онкологиjу Института за болести дjеце.

Позивајући се на проциjену Globocana (посебни софтер Свјетске здравствене организације који мјери процјену оптерећења популације канцером), директорка Института за онкологиjу КЦЦГ Сања Лекић каже да су у прошлој години у Црној Гори била 3.184 нова случаjева оболиjевања од малигних неоплазми, од чега 1.705 код мушкараца а 1.479 код жена. Наjчешће оболијевања су од канцера плућа, доjке и дебелог цриjева.

– Као што jе познато, Црна Гора има тачне податке из Регистра за рак за 2013. годину. Према тим подацима, 2013. године jе регистровано укупно 2.459 малигних неоплазми (без немеланомских малигних неоплазми коже) од коjих jе 1.281 регистровано код мушкараца (52,1 одсто) а 1.178 код жена (47,9 одсто). Водеће локализациjе код мушкараца су биле карцином плућа, дебелог цриjева и простате. Водеће локализациjе код жена биле су карцином доjке, дебелог цриjева и плућа. Водеће локалзациjе код оба пола повезане су са факторима ризика коjи се могу превенирати мjерама примарне превенциjе чиjи jе циљ смањење учесталости болести, управо модификовањем ових фактора ризика (пушење дувана, физичка неактивност, гоjазност, нездрава исхрана и прекомjерена конзумациjа аклохола) – упозорава Лекићева.

У групи млађих одраслих мушкараца (20-34 године) водећи је карцином тестиса, а код млађих жена карцином доjке и грлића материце. У узрасту од 35 до 49 година карцином плућа jе наjчешћи код мушкараца, а код жена карцином доjке и грлића материце.

– У старосноj категориjи 50-64 године, коjа уjедно представља старосну катергориjу у коjоj jе регистрован наjвећи апслутни броj малигних болести, код мушкараца jе доминантна локализациjа карцином плућа, а код жена карцином доjки. Слична jе ситуациjа и у групи од 65 до 74 године, док jе код стариjих од 75 година наjвише регстрован немеланомски малигни тумори коже, након чега слиjеде код мушкараца карцином простате и плућа, а код жена карцином доjке и дебелог цриjева – наводи Лекићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:30